Washington evalueaza retragerea trupelor din Afganistan

Scris de

Secretarul american al apararii a declarat duminica, 5 iunie, ca retragerea trupelor americane trimise in Afganistan in 2009 de presedintele Barack Obama ar putea privi un numar de 3000 de militari.

Robert Gates a admis ca amploarea retragerii trupelor este modesta, mentionand ca este inca necesara mentinerea presiunii insurgentilor talibani pana cand acestia vor accepta negocierea. El a mai precizat ca o schimbare de strategie a armatei americane in Afganistan e riscanta.

Moartea lui Osama bin Laden, asasinat pe 2 mai de un commando american in Pakistan si costurile conflictului (care depasesc 120 miliarde de dolari pe an) au determinat responsabilii americani sa ceara grabirea retragerii trupelor militare americane de pe teritoriul tarii.

In prezent, aproximativ 90.000 de soldati americani sunt detasati in Afganistan. Ei constituie mare parte din totalul de 130.000 de militari din Forta Internationala de Asistenta si Securitate (ISAF) a NATO care sustine guvernul afgan in fata insurectiei.

Robert Gates a subliniat faptul ca transferul progresiv al responsabilitatii privind securitatea catre fortele afgane nu reprezinta o retragere precipitata a membrilor coalitiei. NATO va trebui sa ramana in Afganistan “atata timp cat este necesar”, a avertizat la sfarsitul lunii mai secretarul general al Aliantei atlantice, Anders Fogh Rasmussen.

Autor: Oana Barbu

Sursa: Le Monde
Sursa foto: Day Life

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] modelul american dat de presedintele Barack Obama, Nicolas Sarkozy a declarat ca Franta va incepe retragerea trupelor militare din Afganistan. Actiunea se va face intr-o “modalitate proportionala si urmand un calendar […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.