0,16% din PIB-ul mondial este suficient pentru a injumatati numarul celor care nu au apa potabila

Scris de

Doar 0,16% din PIB-ul mondial, adica aproximativ 137 de miliarde de euro, este suma necesara pentru a reduce la jumatate, in mai putin de patru ani, numarul oamenilor care nu au acces la apa potabila si canalizare, din intreaga lume, conform Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Intr-un raport publicat cu ocazia Saptamanii Mondiale a Apei se subliniaza ca resursele de apa ar trebui utilizate mai eficient, pentru ca altfel, in 2030 cererea de apa ar putea fi cu 40% mai mare decat oferta.

Conform reprezentantilor UNEP, ”1,6 miliarde de persoane traiesc in zone unde exista deja un deficit de apa iar numarul lor ar putea ajunge la doua miliarde daca lucrurile nu se schimba”. Pentru a contracara acest deficit ar fi suficient sa se investeasca 0,16% din PIB-ul mondial in sisteme de aprovizionare, reprocesare si reutilizare a apei, precum si in protejarea resurselor existente.

Mai mult de 70% din apa utilizata in toata lumea este folosita pentru irigarea culturilor. Totusi, agricultura este concurata puternic de industrie, in ceea ce priveste consumul de apa, mai ales in tarile in curs de dezvoltare. De exemplu, UNEP estimeaza ca in China, in urmatorii 25 de ani, mai mult de jumatate din cererea de apa va veni din partea sectorului industrial.

Potrivit studiului, pentru protejarea resurselor de apa este nevoie de investitii in infrastructura si de dezvoltatrea noilor tehnologii. Mai mult, deficitul de apa nu va putea fi acoperit decat prin imbunatatirea productivitatii. Concret, culturile agricole ar trebui sa fie mai bine adaptate conditiilor climatice, pentru a se recurge mai putin la irigatii, iar sistemele de tip ploaie artificiala ar trebui revizuite astfel incat sa raspunda cat mai bine nevoilor specifice ale plantelor.

Pentru cresterea aprovizionarii cu apa raportul Programului Natiunilor Unite pentru Mediu aduce in discutie si construirea de noi baraje si de uzine pentru desalinizarea apei marii.

Autor: Madalina Stanciu

Sursa: 20minutes.fr
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.