5 râuri din România cu capcane pentru deșeuri
Scris de Nicolae Ionescu
Sisteme de curățare care captează deșeuri au fost instalate în acest an, de Dorna, pe unele dintre cele mai importante râuri din România. Compania a anunțat rezultatele înregistrate în cadrul campaniei “Apa care are grijă de ape”.
Campania de curățare, inițiată în parteneriat cu Administrația Națională Apele Române și dezvoltată cu suportul organizației non-guvernamentale CSR Nest a vizat, în faza pilot a proiectului, râurile Ialomița și Dâmbovița, pe care au fost instalate, în primăvara acestui an, două dispozitive inovatoare de colectare.
“Poluarea cu plastic a apelor este deja o realitate. Știm deja cu toții că aceasta ne afectează sănătatea și viața. Administrația Națională Apele Române, în calitate de autoritate publică care gestionează apele din domeniul public al statului, s-a implicat constant atât prin montarea unor sisteme de colectare a PETurilor, cât și prin acțiuni de igienizare. De aceea, am spus DA inițiativei brandului de apă minerală naturală Dorna și Asociației CSR Nest în lupta împotriva poluării cu plastic a apelor. Să nu uităm: Doar împreună păstrăm apele curate”!
Sorin Lucaci, Director general al Administraţiei Naţionale Apele Române
Cunoscute sub denumirea de Litter Trap, aceste dispozitive sunt, de fapt, niște sisteme plutitoare, capabile să capteze gunoiul de la suprafața apei până la adâncimea de un metru sub apă. Prietenoase cu mediul înconjurător, dispozitivele de tip Litter Trap sunt la rândul lor construite din plastic colectat de pe ape și reciclat ulterior.
Cea de-a doua etapă a inițiativei i-a implicat și pe consumatori, printr-o campanie de votare a râurilor care au cea mai mare nevoie de intervenții concrete în acest sens.
În noiembrie s-a finalizat faza a doua a campaniei, odată cu instalarea unor dispozitive de tip Log Boom pe râurile Argeș, Jiu și Mureș, râurile alese de consumatori în campania de votare. Sistemul de curățare Log Boom reprezintă o soluție simplificată și adaptată la specificul geografic și hidrologic (debit, lățime, adâncime, rezistența malurilor etc.) al acestor râuri, astfel încât dispozitivele să funcționeze în condiții optime și la capacitate maximă. Sistemul de colectare este format dintr-o barieră montată la suprafața apei, stabilă și rezistentă, compusă din două brațe plutitoare construite din material HDPE, care opresc deșeurile din a-și continua drumul mai departe pe râu.
“Grija pentru natură și inovația sunt parte din identitatea brandului Dorna. Campania de curățare a râurilor și inițiativa Apa care are grijă de Ape ne-au adus cu un pas mai aproape de un mediu înconjurător mai curat. Lupta pentru natură este însă o muncă de echipă, de aceea sperăm să inspirăm cât mai mulți oameni să ni se alăture și să participe la această schimbare în bine, să colecteze separat, să recicleze și să adopte un comportament responsabil față de ce ne înconjoară”.
Iuliana Nedelcu, Marketing Director Coca-Cola România
Toate cele cinci sisteme de curățare funcționează și colectează deșeurile plutitoare de pe râurile pe care au fost instalate. Fie că vorbim de capcanele plutitoare de tip Litter Trap sau de sistemele din material plutitor HDPE de tip Log Boom, niciunul din aceste dispozitive nu afectează flora și fauna sălbatică. Deșeurile acumulate de fiecare dispozitiv vor fi, ulterior, trimise la stația de sortare și apoi redirecționate către fabricile de reciclare pentru a fi transformate în materiale noi.
“Ne bucurăm că am fost parte dintr-un proiect atât de ambițios și complex, mai ales pentru că direcția noastră strategică este implementarea proiectelor de mediu, domeniu în care am dobândit experiență în ultimii 10 ani. Totodată, prin acest proiect, Asociația CSR Nest închide cercul intervențiilor pentru un mediu mai curat, acoperind, pe lângă componentele de colectare separată a deșeurilor, de creștere a suprafețelor împădurite și de dezvoltare urbană sustenabilă și componenta de păstrare a apelor mai curate”.
Sergiu Sebeși, Președinte Asociația CSR Nest
Dorna își propune să își continue pe viitor misiunea pentru o natură mai curată. Însă dincolo de amplasarea unor dispozitive de colectare a deșeurilor, obiectivul Dorna este de a inspira cât mai mulți oameni să participe la mișcarea pentru o natură curată, prin adoptarea unui comportament responsabil față de mediu și însușirea principiilor colectării separate.
Etichete: Coca Cola, comunicate, deseuri, Dorna, intern, Ministerul Mediului, poluare, reciclare, Romania, sustenabilitate