A doua zi de greva generala in Nigeria

Scris de

Nigeria

In nordul Nigeriei, la Bauchi, politia a tras focuri de arma in aer si s-au aruncat grenade lacrimogene. Tara a intrat in a doua zi de greva generala, pentru a protesta impotriva cresterii pretului carburantilor. Prima zi de greva generala a facut sase victime.

Numeroase magazine au fost inchise in marile orase ale tarii, care e principalul producator de petrol din Africa. Circulatia automobilelor s-a intrerupt, iar cele cateva taxiuri inca in activitate si-au agatat crengi pe capota pentru a-si arata solidaritatea fata de manifestanti. In capitala economica Lagos, un mars urma sa se deruleze, dar de dimineata doar o suta de persoane s-au adunat.

“Nu vom suspenda greva pana ce guvernul nu va asculta vocea ratiunii si va reveni asupra deciziei sale”, a precizat un manifestant. Greva generala a paralizat tara luni, cu zeci de mii de manifestanti defiland pe strazi. Insa au avut loc si incidente violente, in care sase persoane au murit: trei la Lagos si trei in Kano, o mare metropola din nord.

Sindicatele cer ca guvernul sa restabileasca subventiile, a caror intrerupere a dus la o crestere brusca a preturilor care afecteaza cea mai mare parte a nigerienilor. Litrul de carburant a crescut de la 65 naira (0,30 euro) la 140 naira, in timp ce majoritatea nigerienilor traiesc cu mai putin de doi dolari pe zi.

Productia de petrol, 2,4 milioane de barili pe zi, n-a fost afectata de greva, au subliniat responsabilii sectorului.Greva, pe o perioada nedeterminata, s-a produs intr-un context de tensiune in crestere intre crestini si musulmani.

Luni, manifestantii au incercat sa incendieze o moschee in sudul tarii, majoritar crestin. Papa Benedict al XVI-lea s-a preocupat personal de aceasta crestere a violentelor interconfensionale, in timp ce Statele Unite au condamnat activ aceste acte de violente atribuite grupului islamist Boko Haram.

Autor: Ioana Brinzei

Sursa: Le Monde
Sursa foto: Bos News Life

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.