Cauza – efect

Scris de

A scrie inca un articol despre ce se intampla in Romania de 20 de ani incoace, situatia deteriorandu-se pe zi ce trece,  este dupa parerea mea un lucru inutil. Toti cei care traiesc in aceasta tara fac parte in mod direct din acest show neghiob al degradrii si al groazei. Ca o consecinta, nimeni nu ar trebui sa aiba de fapt nevoie de talk-showurile si de stirile fardate date la televiziuni si in ziare, pentru a-si da seama de realitatea in care traieste. Si totusi, cei mai multi romani stau in continuare alipiti de ecranul TV sau, citesc ingroziti rubrici asternute pe hartii amatoare de szenzatii. Majoritatea oamenilor nu si-au pus, asadar, niciodata problema legaturii dintre cauza si efect, continuand astfel sa ramana la vaicarelile vesnice atunci cand lucrurile nu merg asa cum ar dori ei sa mearga. Faptul ca un pas facut spre stanga nu te va putea deplasa niciodata spre dreapta, devine astfel un fenomen ignorat cu desavarsire. Omul, dar mai ales romanul, pare sa nu inteleaga nici macar legile fundamentale ale fizicii, legi care nu au cum sa nu fie valabile pretutindeni, inclusiv intr-o societate, din moment ce ele au fost demonstrate de un fizician arhicunoscut, prezent in fiecare manual de fizica din orice tara, Isaac Newton.

Prima lege a mecanicii spune: Orice corp isi mentine starea de repaus sau de miscare rectilinie uniforma atat timp cat asupra sa nu actioneaza alte forte sau suma fortelor care actioneaza asupra sa este nula.

Sa nu fie oare omul un corp? Ba sigur ca este ,dar, in Roamnia, el pare a fi un corp uitat de creier. Asupra acestui corp romanesc ori nu mai actioneaza nicio forta, ori actioneaza o sumedenie, suma ultimelor putand fi astfel nula conform postulatului enuntat. Societatea romaneasca, o mare parte a ei, se afla asadar in repaus continuu, oamenii minununandu-se in fiecarecare zi de faptul ca ea nu se misca.

O alta parte a societatii, una mult mai restransa, se afla insa in acelasi timp intr-o miscare rectilinie si uniforma, una care poate fi descrisa fara echivoc ca o miscare spre furt si minciuna. Conform legilor lui Newton, aceste stari vor ramane vesnice, atata timp cat o forta exterioara nu va actiona asupra lor sa le schimbe. Forta de care vorbesc este insa inexistenta in tara noastra, rezultatele neputand fi altele decat cele mentionate mai sus. Ca atare, omul care a semanat o samanta de dovleac in gradina si astepta ca din ea sa-i rasara un corcodus, va putea astepta la infinit. Intre timp, doar pentru a-si omora nitel plictiseala, el va putea sa continue sa urmareasca showurile TV, rubricile ziarelor pline de scandaluri si minciuni, aparute intr-o medie aservita unor interese politice de o culoare sau de alta. Rezultatul va fi din pacate acelasi: din samanta de dovleac semanata va creste intotdeauna doar un dovleac.

Sursa: Renne

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.