Cea mai mare facultate pentru femei si-a deschis portile in Arabia Saudita

Scris de

Cea mai mare facultate pentru femei a fost deschisa in urma cu doua saptamani in Arabia Saudita de catre regele Abdullah. Situata la periferia capitalei, Universitatea Princess Nora bint Abdulrahman are o capacitate de 50.000 de locuri si asigura cursuri pentru femei in domeniul stiintei si al afacerilor. Intrebarea adesea pusa este ce se va intampla cu aceste absolvente tinand cont ca in Arabia Saudita sunt deja multe femei cu educatie dintre care doar 15% reusesc pe piata muncii.

“A asigura drepturi femeilor din Arabia Saudita nu inseamna a deschide mari universitati, ci ar trebui sa ne asiguram ca acestea pot studia orice domeniu si ca isi vor putea gasi un loc de munca. Femeilor de aici le este foarte greu sa intre pe piata muncii, iar guvernul, in ciuda promisiunilor, nu a luat o decizie oficiala”, a declarat un reprezentant Human Rights Watch.

In urma unui sondaj din 2010, referitor la diferentele de gen, Arabia Saudita era situata pe locul 129 din 134. Tot atunci, Arabia Saudita era singura tara din lume care nu avea nicio femeie in mediul politic. Femeile din Arabia sunt obligate sa traiasca sub controlul unui barbat, de obicei tatal sau sotul, fara al carui acord nu se poate angaja, calatori sau deschide un cont bancar. Nu pot iesi singure din casa sau fara a purta niqab si de asemenea nu au voie sa conduca o masina.

 

Autor: Mirela Coca

Sursa: Guardian
Sursa foto: TresSugar

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.