A fost eradicata pesta bovina

Scris de

Pesta bovina, o boala care vreme de secole a decimat populatia de bovine din Europa, Asia si Africa a fost definitiv eradicata, au anuntat in aceasta saptamana medicii veterinari. Eradicarea este doar primul pas si cel mai important pentru prevenirea unei boli, asa cum dovedeste celalalt caz similar din istoria medicinei moderne – varsatul de vant, eliminat la randul lui ca boala mortala din 1980. Cercetari se fac in continuare pentru poliomelita si boala viermelui de Guinea.

Marturii despre efectele dezastruoase pe care le-a avut asupra diferitelor populatii de-a lungul timpului se afla in Roma antica, in timpul lui Carol cel Mare, in secolul VIII si in Etiopia in 1889, unde a decimat aproximativ o treime din populatia umana, ca o consecinta a infectarii sursei de hrana. “Este o ocazie memorabila pentru omenire”, declara seful departamentului veterinar din cadrul Organizatiei pentru mancare si agricultura din cadrul ONU, Juan Lubroth.
Un expert al acestei boli in cadrul Departamentului de agricultura al guvernului S. U. A, William R White, declara – ‘Suferinta pe care aceasta boala a provocat-o de-a lungul mileniilor este incredibila. Aceasta este cea mai mare implinire a medicinei veterinare”.

Cea mai recenta izbucnire de pesta bovina a avut loc in Kenya, in 2001, iar in Somalia a avut loc ultima epidemie de varsat de vant in 1977. Ultima decada a fost caracterizata printr-un control apropiat al acestor doua zone atat in ceea ce priveste turmele domesticite cat si cele salbatice.
Eradicarea varicelei s-a petrecut in urma a 11 ani de studiu si initiative locale de vaccinare si igienizare, iar poliomelita a trecut cu 11 ani termenul la care ar fi trebuit sa fi fost invinsa definitiv, in continuare circuland in 8 tari si fara indicatoare cu care sa poata fi depistata cu usurinta. Boala viermelui de Guinea se afla tot pe o pista descendenta in ceea ce priveste numarul de victime datorita masurilor sanitare luate, inregistrandu-se doar 1 800 de cazuri anul trecut in patru state africane, principale focare, in loc de 3,5 milioane in 1986 pe plan mondial.

Motivele pentru care a fost invins aceste virus sunt in numar de trei –imunitatea pe care animalele au dobandit-o dupa ce un val de infectie a trecut pe langa ele fara a le afecta, vaccinul inventat in 1960 de catre Walter Plowright care a crescut nivelul de auto-protectie al organismului si, in cele din urma, boala nu a avut caracterul de a infecta animale transformandu-le in gazde pentru o perioada lunga de timp, ci le-a cauzat moartea destul de curand.

In mare parte, Campania initiata de catre FAO in 1994, cu finantare din partea statelor europene, a avut un aport considerabil prin campaniile de vaccinare si prin ateliere pentru a-i face pe proprietari sa constientizeze semnele si modalitatile de prevenire ale acestei boli.

Baron, virusologul britanic si consultant al Organizatiei mondiale a sanatatii animale, declara ca principalul motiv pentru care eradicarea acestei boli a animalelor a fost posibila, spre deosebire de campaniile pentru bolile umane, este acela ca vitele nu aveau posibilitatea de a opta pentru vaccin, pe cand oamenii au acest drept si isi asuma consecintele de rigoare.

Autor: Irimia Oana Iulia

Sursa: The Washington Post
Sursa foto: SuperStock

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.