Curtea Europeana de Justitie declara ilegal timbrul de mediu. Cum va puteti recupera taxa platita?

Scris de

Cristi Deca Mediator decalexPe 9 iunie 2016, Curtea Europeana de Justitie a declarat timbrul de mediu ca fiind ilegal, in procedura Vasile Budisan impotriva Administratiei Judetene a Finantelor Publice Cluj. La momentul intrarii in vigoare a legii 9/2012, pe langa schimbarea de denumire din “taxa de poluare” in “timbru de mediu” s-au produs modificari si in ceea ce priveste obligativitatea achitarii timbrului de mediu. Astfel, consumatorii au fost obligati sa achite timbrul de mediu la inmatricularea pentru prima oara a unui autovehicul in Romania, la reintroducerea in parcul auto national a unui autovehicul, in cazul in care, la momentul scoaterii sale din parcu auto national i s-a restituit proprietarului timbrul de mediu, cu ocazia vanzarii unui autoturism pentru care nu s-a achitat taxa de poluare, la momentul achizitiei sale de catre vanzator, dar si pentru autoturismele la care se recuperase deja taxa de poluare prin legile 50/2008 si 9/2012.

Curtea de Justite a Uniunii Europene a constatat ca 4 litera c) din OUG nr. 9/2013 scuteste de plata timbrului de mediu transcrierea dreptului de proprietate asupra vehiculelor rulate nationale a caror inmatriculare in Romania a determinat deja plata taxei speciale, a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante, cu exceptia cazurilor in care o instanta din Romania a dispus  restituirea taxei respective pentru un anumit vehicul. Dar, cum taxa de poluare stabilita prin OUG nr 50/2008 a fost declarata incompatibila cu articolul 110 TFUE, iar prin extensie, timbrul de mediu prezinta aceleasi caracteristici cu taxa de poluare, acesta trebuie considerat, de asemenea, incompatibil cu articolul 110 TFUE.” declara Cristian Deca, Legal Advisor si Mediator in cadrul Decalex Legal Solutions.

Incalcarea art 110 TFUE intervine prin faptul ca in situatia in care timbrul de mediu nu a fost inca restituit, cumparatorii acestor autoturisme vor fi scutiti de plata acestuia, iar vehiculele rulate, importate dintr-un alt stat membru, vor fi invariabil supuse timbrului de mediu prevazut de OUG nr. 9/2013 la inscrierea in Romania a dreptului de proprietate asupra acestor vehicule. Astfel, timbrul de mediu incalca neutralitatea in concurenta dintre autovehiculele rulate provenite din statele membre ale Uniunii Europene si cele similare romanesti, deoarece o scutire a timbrului de mediu precum cea rezultata din prezenta dispozitie ofera avantaj concurential autovehiculelor rulate deja prezente e piata din Romania, descurajand importul de autovehicule similare din alte state membre.

Orice proprietar care a achitat timbrul de mediu si nu a deschis un proces in instanta pana in prezent, dar si cei care au avut un proces, dar au pierdut, pot ataca decizia si isi pot recupera sumele de bani achitate. In ceea ce priveste modalitatea de restituire a timbrului de mediu, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a statuat ca plata trebuie efectuata intr-o singura transa, decizia fiind motivata si de argumentele aduse de Guvern care demonstreaza ca restituirea timbrului de mediu intr-o singra transa nu prejudiciaza statul” a continuat Cristian Deca, Legal Advisor si Mediator in cadrul Decalex Legal Solutions.

Asadar, toti cei care doresc restituirea timbrului de mediu, pot apela la un consilier avocat in vederea intocmirii documentatiei complete, pentru recuperarea timbrului de mediu achitat.

Sursa: Decalex
Sursa foto: Decalex

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.