Iran: doi excursionisti americani au fost condamnati la 8 ani de inchisoare

Scris de

inchisoareDoi excursionisti americani arestati in Iran de doi ani sub acuzatia de spionaj, au fost condamnati la opt ani de inchisoare fiecare, a anuntat televiziunea de stat. Shane Bauer si Josh Fattal, avand varsta de 29 de ani, au fost condamnati de tribunalul revolutionar din Teheran la trei ani de inchisoare fiecare pentru intrarea ilegala in Iran si la cinci ani pentru “spionaj in favoarea unei agentii americane”.

Cazul insotitoarei lor, Sarah Shourd, eliberata pe cautiune in septembrie 2010 din motive de sanatate, “ramane inca deschis”, a adaugat aceeasi sursa. Cei trei americani au fost opriti pe 31 iulie 2009, la frontiera dintre Iran si Irak, pe care ei afirma ca au trecut-o din greseala dupa ce s-au ratacit in timpul unei excursii in muntii din Kurdistan, Irak.

Ei au pledat nevinovati pentru acuzatiile de spionaj in timpul celor doua audieri cu usile inchise pe 6 februarie si 31 iulie, conform avocatului Me Masoud Safii. Me Safii a precizat ca n-a fost informat de verdict. “Noi n-am incetat sa cerem eliberarea lui Shane Bauer si Joshua Fattal. Au fost detinuti pentru prea mult timp si este vremea sa se intoarca la familiile lor”, a declarat intr-un comunicat purtatorul de cuvant statului american.

Avocatul si-a exprimat speranta, dupa ultima audiere, ca cei trei sa fie achitati de acuzatia de spionaj si eliberati. Ministrul iranian de externe Ali Akbar Salehi, a sperat la randul sau ca verdictul din 6 august ar putea duce la eliberarea celor doi americani.

Autor: Ioana Brinzei

Sursa: Le Monde
Sursa foto: Riskmanagers

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.