Gaddafi isi traieste ultimele ore la conducerea Libiei

Scris de

Explozii si focuri de arma puternice s-au auzit azi noapte in Tripoli, dupa ce oponentii lui Muammar Gaddafi au ajuns in capitala si iau cu asalt diverse puncte ale orasului concomitent cu revolte ale cetatenilor, intr-o lovitura finala care sa-l elimine de la putere pe liderul libian, la sase luni de la declansarea revoltei.

Gaddafi a anuntat intr-un mesaj transmis la televiziunea de stat ca “sobolanii” – descrierea sa a rebelilor – au fost respinsi, insa un oficial de rang inalt al rebelilor a declarat ca “ora zero” se apropie pentru liderul libian.

In zori, la 12 ore de la declansarea luptelor, impuscaturi inca se mai auzeau in Tripoli, desi mai putin sustinute decat azi-noapte. Un reporter Reuters cazat la un hotel din centrul orasului a spus ca inca aude gloante de mitraliere la fiecare cateva minute si bum-uri ocazionale de artilerie grea.

Un activist rebel a din Tripoli a spus ca fortele pro-Gaddafi au pozitionat lunetisti pe acoperisurile cladirilor din jurul Bab al-Aziziyah, palatul lui Gaddafi.
Caderea liderului libian nu este insa asa de usoara, din moment ce alte rapoarte arata ca revoltele au cuprins doar cateva din cartierele izolate din Tripoli si nu s-au propagat in tot orasul.
Un alt activist rebel a declarat ca fortele anti-Gaddafi controleaza mare parte din districtul Tajourah, din estul Capitalei, si ca au inconjurat baza aeriana din zona numita Mitiga.

“Ora zero a inceput. Rebelii din Tripoli s-au trezit”, a anuntat Abdel Hafiz Ghoga, vicepresedinte al Consiliului National de Tranzitie, cu sediul la Benghazi in est, cel care este considerat de Occident drept singurul guvern legitim al Libiei. Influentul numar doi al lui Gaddafi, Abdel Salam Jalloud,
care a trecut de partea revolutiei, a cerut la Al Jazeera ridicarea oamenilor din Tripoli la lupta impotriva “tiranului”. “La noapte veti pretinde victoria asupra fricii”, a spus el.

Rezidenti din Tripoli spun ca clericii musulmani au folosit boxele din minaretele moscheilor pentru a cere oamenilor sa iasa pe strazi. Strigate cu “Dumnezeu e mare” (Allah Akbar-nr) au rasunat in oras.

Gaddafi conduce destinele Libiei de 41 de ani.

Sursa: Reuters
Sursa foto: youngrealpolitiks.files.wordpress.com

Etichete: , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.