Jumatatea legendarului sarut din Times Square a murit

Scris de

Edith Shain, considerata a fi sora medicala din fotografia ce a facut inconjurul lumii publicata in revista americana Life, a murit duminica la 91 de ani din cauza cancerului. Fotografia facuta de Alfred Eisenstaedt in Times Square din New York in 1945, in ziua V- J ( Victoria asupra Japoniei) cand a capitulat Tara Soarelui Rasare, avea in prim-plan un marinar si o sora medicala care se saruta in euforia ce cuprinsese lumea la terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Edith Shain a recunoscut abia in 1980 ca ea este personajul feminin din fotografie. Ea a spus in 2005 intr-un interviu pentru The Times, povestea fotografiei adorata de milioane de oameni: un marinar din multime a luat-o in brate si a sarutat-o. Desi nu il cunostea, ea i-a permis acest gest si a inchis ochii pentru ca el luptase in razboi. Cand fotograful Alfred Eisenstaedt a publicat-o in revista Life, dupa o saptamana de la sarbatoare, el a uitat sa ceara numele celor doi, de aceea au ramas pana in 1980 doi necunoscuti. Edith Shain s-a identificat si dupa modelul pantofilor si dupa acelasi tip de cusatura a dresurilor.

In 1980, Edith Shain si-a facut curaj si a scris redactiei Life pentru a cere o copie a fotografiei si a spune ca ea este in prim plan. Intalnirea dintre fotograf si fosta sora medicala a fost o bucurie, mai ales ca, dupa spusele lui Edith, acesta a recunoscut-o ca fiind ea picioare, vizibile in poza.

Dupa moartea lui Alfred Eisenstaedt in 1995,  un editor Life, care era familiarizat cu acest subiect, a spus in urma cu doi ani ca, de fapt, Alfred nu a fost niciodata pe deplin convins ca Edith era cea surprinsa de camera de filmat in acel vacarm de bucurie. In favoarea acestei afirmatii, editorul a adus argumentul unui articol publicat dupa mediatizarea fotografiei in care se cerea celor ce se recunosc a fi marinarul sau sora medicala sa scrie la redactie. In acest context au sosit pe adresa revistei zeci de scrisori. Dintre toti barbatii care s-ar fi idenitificat ca fiind marinarul, doar Carl Muscarello, un fost detectiv din cadrul Politiei New York, parea a fi cel din fotografie. Insa Edith Shain nu a fost niciodata convinsa ca el este, dar nici nu a negat ca nu ar fi acel marinar misterios care a sarutat-o pe 14 august 1945.

In 1945 cand a fost imortalizat momentul, Edith Shain avea 27 de ani, era maritata si lucra cu jumatate de norma ca sora medicala in Manhattan. Dupa terminarea razboiului ea s-a mutat in Los Angeles unde si-a continuat meseria in spital si apoi a devenit educatoare la scoala primara. De-a lungul timpului, Edith Shain s-a implicat in activitati si evenimente pentru celebrarea generatiei care a trecut prin al Doilea Razboi Mondial.

In 2005 cu ocazia celebrarii a 60 de ani de la sfarsitul razboiului, Edith Shain si Carl Muscarello au aparut impreuna in Times Square pentru a reedita in varianta actuala scena sarutului. Si in acest an, cu ocazia celei de a-65-a aniversari, Edith Shain era asteptata de public in august, in aceeasi piata cunoscuta din New York.

Sursa: Los Angeles Times
Sursa foto: Mail Online

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.