Liceene afgane, otravite de extremisti ostili educatiei

Scris de

Aproximativ 150 de liceene din nordul Afganistanului au fost otravite marti, dupa ce au baut apa contaminata de catre extremistii ostili educatiei fetelor, au anuntat  autoritatile educative din provincie. “Suntem 100% siguri ca apa pe care au baut-o  la scoala, a fost otravita. E mana adversarilor educatiei fetelor sau a indivizilor iresponsabili inarmati”, a declarat un responsabil.

O parte dintre liceene, care au avut dureri de cap, stare de voma, sunt intr-o stare grava.  Cateva dintre ele au putut sa se intoarca acasa dupa ce au avut parte de ingrijire la spital.

Femei incarcerate pentru « crime morale »

Incepand cu anul 1996, talibanii aflati la putere, au interzis fetelor sa mearga la scoala in virtutea unei interpretari foarte riguroase a islamului. Aceasta masura a fost inlaturata dupa evacuarea de la putere la sfarsitul lui 2001. Anul trecut, guvernul afgan a anuntat ca talibanii au renuntat la aceasta interdictie, fapt nerecunosc in mod explicit niciodata.

Femeile si liceenele de pe holurile scolilor sunt adesea tintele atacurilor cu acid pentru a le desfigura.

In mod general, violentele impotriva femeilor sunt mult mai frecvente in zonele rurale, acolo unde cutuma rudimentara defineste relatiile sociale, in timp ce la orase statutul acestora a inceput sa evolueze gradual dupa sfarsitul epocii talibanilor.

Luna trecuta, un raport al Human Rights Watch denunta situatia a 400 de femei incatusate pentru “crime morale”.  Ceea ce li se reproseaza cu precadere, este  parasirea cuplului conjugal sau relatiile extraconjugale.

Sursa: Le monde
Sursa foto: Le monde

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.