Mineralele din apa, intre mit si adevar
Scris de Dorina Ene
Mineralele sunt esentiale pentru o buna functionare a organismului nostru. Acestea ne ajuta sa controlam dezvoltarea oaselor, sa ne imbunatatim metabolismul si functiile musculare. Putini fac, insa, distinctia intre categoriile de minerale si pot contacta diverse boli chiar atunci cand cred ca au facut alegerile corecte pentru sanatatea lor.
Mineralele se impart in 2 categorii: minerale organice si minerale anorganice. Mineralele organice (calciu, fier, magneziu, zinc, etc.) se regasesc in alimentele pe care le consumam si sunt principalele surse pentru un organism sanatos. Pe de alta parte, mineralele anorganice se regasesc in sol si sunt nedigerabile.
Spre deosebire de plante, care prin procesul de fotosinteza convertesc mineralele nedigerabile in minerale digerabile, oamenii nu au aceasta capacitate. Prin urmare, alimentele raman singura varianta de aport de minerale in organism.
De unde provin mineralele din apa pe care o bem?
Auzim in fiecare zi sintagma „bea cel putin 2 litri de apa pe zi” pentru un stil de viata sanatos. Exista insa 2 erori in aceasta afirmatie: in primul rand cantitatea de apa necesara difera de fiecare organism in parte, iar in al doilea rand nu este specificat ce fel de apa trebuie sa bem. Apa provine din sol, astfel ca toate mineralele pe care le detine sunt nedigerabile, iar depunerea acestora provoaca boli precum atrita sau degenerarea nervului sciatic. Asadar, apa de la robinet, pe langa faptul ca are un gust neplacut, contine foarte multe bacterii si impuritati daunatoare sanatatii. S-a demonstrat ca prin fierbere nu dispar nici jumatate din impuritatile si bacteriile din apa, deci fierberea nu reprezinta o solutie viabila.
Apa imbuteliata este supusa filtrarii si remineralizarii, astfel ca poate reprezenta o optiune. Insa, daca tinem cont cata apa trebuie sa bem de-a lungul vietii (si nu vorbim nu numai pentru baut, ci si pentru gatit, pregatirea laptelui bebelusilor, etc.) vom ajunge la cheltuieli insemnate cu aceasta.
Cum poti bea apa pura de la robinet? Una din cele mai in voga metode pentru a bea apa pura este osmoza inversa. Prin intermediul acesteia se elimina din apa o multitudine de elemente daunatoare, cum ar fi: arsenic, mercur, dizolvanti, nitrati, potasiu, fier, magneziu, crom, bacterii, aluminiu, cupru etc. Dintotdeauna a existat mitul bazat pe informatie nefondata ca sistemele de osmoza inversa genereaza “apa moarta”, lucru care nu are nimic in comun cu realitatea. Sistemele de osmoza inversa, prin trecerea prin diferitele filtre, elimina salinitatea (salinitate=totalitatea substantelor solide dizolvate in apa), lasand sa treaca numai apa purificata. Gustul apei se corecteaza cu un post-filtru de remineralizare, care nu este altceva decat carbune de cocos, si adauga apei o anume savoare – cea cu care suntem obisnuiti, dand ca rezultat o apa proaspata cristalina si mineralizata. In cazul in care dorim, un alt post-filtru creste PH-ul apei oferind apa alcalina, ionizata.
Pe termen lung sistemele de osmoza inversa va ajuta sa economisiti bani si sa aveti apa de cea mai buna calitate oricand la indemana.
Etichete: apa, Beauty & Health, intern, minerale, sanatate, stiri