Obezitatea creste riscul cancerului de san

Scris de

Cancer la sanObezitatea este unul dintre factorii principali ce cauzeaza cea mai comuna forma de cancer la san femeilor mature,  sustin cercetatorii. Pe lista factorilor de risc urmeaza alcoolul si tigarile.

In Romania, in fiecare an apar 8000 de noi cazuri de cancer la san, iar majoritatea acestor tumori sunt consecinta hormonilor. Prea multa grasime in organism creste nivelul hormonal. Studiile arata ca femeile trecute de menopauza, cu un nivel crescut de estrogen si testosteron, sunt de doua, sau chiar de trei ori mai predispuse la cancerul de san decat femeile cu niveluri scazute ale hormonilor.

Expertii stiau deja ca factorii care influenteaza nivelul hormonal, cum ar fi sarcina, pilulele contraceptive sau menopauza, pot schimba gradul de risc fata de cancerul la san. Noua descoperire, publicata in British Journal of Cancer, indica obezitatea ca factor principal de risc, nu in ultimul rand pentru ca este o componenta a stilului de viata care poate fi controlata.

“Importanta acestui studiu consta in faptul ca ne arata cum alcoolul si greutatea pot influenta nivelul hormonal. Este vitala intelegerea acestora in riscul aparitiei cancerului de san. Stim ca boala este influentata de factorii genetici sau de inaintarea in varsta, insa exista de asemenea lucruri pe care femeile le pot face pentru a reduce riscurile si a evita aparitia cancerului de san”, a spus un medic participant la cercetare.

Femeile supraponderale sau obeze, adica cele cu un indice de masa corporala mai mare sau egal cu 25, au niveluri ridicate de hormoni precum estrogenul sau progesteronul. La fel si femeile care beau mai mult de doua unitati si jumatate de alcool sau care fumeaza mai mult de 15 tigari zilnic.

Autor: Adriana Serban

Sursa: BBC
Sursa foto: Technorati

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.