Sandvisurile “longevive”, noua inventie alimentara
Scris de Andrada Florea
Ati manca un sandvis care a fost facut acum doua saptamani? Mai mult ca sigur ca nu ati fi tentati de painea usor mucegaita si de continutul dintre felii care nu este decat o amintire a ingredientelor de pe eticheta.
Insa, in curand vom putea sa cumparam si sa mancam sandvisuri care vor fi la fel de proaspete in ziua a 14-a pe cat erau in prima zi cand au fost facute.
Cercetatorii britanici au folosit tehnici cunoscute de conservare a alimentelor care permit pastrarea proaspata a sandvisurilor pe o perioada de pana la 14 zile. Tehnologia de conservare nu este una noua, ci a fost inspirata de procedeul de pastrare al carnii congelate.
Distribuitorul de alimente Booker este pe cale sa inceapa furnizarea sandvisurilor “longevive” catre magazine si buticuri de pe cuprinsul Marii Britanii.
Cei care isi doresc sa cumpere sandvisurile trebuie sa stie ca pot opta intre sandvisuri cu pui tikka, sau ploughman’s (sandvisul plugarului) si sandivisuri cu ton si maioneza. Sandvisurile mai sunt disponibile si in variatii de sunca si branza, pui si bacon, branza si ceapa.
Sandvisurile se vor vinde la un pret relativ mic in Marea Britanie, la 1.49 de lire sterline bucata (aproximativ 10 RON).
Dar care este de fapt secretul? “Trucul” consta in alegerea ingredientelor si in atmosfera protectoare din interiorul ambalajului. Astfel, oxigenul din interiorul ambalajului (gaz care contribuie la deteriorarea alimentelor) a fost inlocuit cu dioxid de carbon si nitrogen.
Rosiile si salata verde, precum si alte ingrediente perisabile sunt excluse. Ingredientele din sandvisuri sunt mixate cu o maioneza ceva mai acida, care functioneaza ca si conservantul si previne alterarea. Painea folosita este din faina de ovaz.
Dar cat de sanatoase sunt sandvisurile? Sanatatea ta nu va fi pusa in pericol daca mananci sandvisurile ce rezista 14 zile, dar daca telul tau este sa mananci sanatos, ar trebui sa te gandesti de doua ori.
“Cel mai bine este sa mancam proaspat si este deci recomandat ca sandvisurile sa contina cat mai multa salata. Ingredientele din mancarea noastra contin nutrienti care se pot pierde pe parcursul a 14 zile” spune doctorul nutritionist Carina Norris.
Autor: Andrada Florea
Etichete: alimentatie, alimente, alterare, Booker, cercetatori, conservare, extern, ingrediente, Marea Britanie, nutrienti, sanatate, sandvisuri, stiri