Sperietorile fara efect in Islanda

Scris de

Ce inseamna un popor informat si o democratie functionala? Inseamna un popor in mijlocul caruia vei gasi un sofer de taxi care stie ce vorbeste. El nu voteaza ca atare pe carnat, mititei si bere, fiind in acelasi timp imun fata de sperietorile de ciori care caraie: a spus FMI ca daca nu facem, too big to fail, economie mondiala in bucati, daca nu salvam hotii, etc. Unde il vom gasi pe soferul de care vorbeam? In Islanda desigur, o tara mica cu 315. 000 de locuitori descibaliti, care intr-un referendum au decis sa voteze impotriva hotilor. Au facut asta cu toate ca au fost supusi la cele mai crancene amenintari din partea acelora din urma.

Pe siteul lui Chris Mortenson vei gasi o relatare despre o calatorie avuta de acesta in Islanda. Relatarea este desigur in limba engleza, este destul de lunga, ceea ce ma face si pe mine sa ma limitez doar la niste concluzii. Mortenson se declara oricum gelos pe Islanda, in timp ce eu simt neaparat nevoia sa-i tin isonul. Oare cand va ajunge romanul sa voteze lucruri pe care le si intelge si, oare cand se va implica populatia acestei tari in realitatile inconjuratoare, ma refer aici mai ales la cele sociale, realitati de care depinde viata fiecarui individ. Poporul islandez a inteles ca a fost furat.

Ca o consecinta fireasca a votat ca atare la referendum. A votat sa nu dea bani hotilor care s-au avantat in afaceri cosmice si, ca o consecinta, sa-i lase pe cei din urma, pe drept cuvant si in opinia mea, sa-si plateasca prin pierderi aventurile stelare la care au decis singuri sa participe. Conform celor spuse de Mortenson, cei implicati in aventurile imprumuturilor bancare gigantice ar fi fost nu mai multi de 50 la numar. 50 de oameni par asadar sa fi putut distruge o tara (iti mai amintesti probabil cand iti povesteam cum o cireasa a reusit sa mucegaiasca alte 20 in doar cateva ore). Oricum, orice lucru distrus se poate reconstrui, dar asta numai daca te debarasezi de factorii nocivi provocatori.

In Romania acesti factori nocivi sunt in schimb realesi an dupa an. Poporul isi face iluzii sperand ca va vedea mucegaiul transformat in ingrasamant, doar aici la noi in tara, din moment ce altundeva acest lucru este imposibil. Cum poate oare un popor sa creada ceva care este intr-o totala contradictie cu orice lege elementara a naturii? Simplu! Romanul nu gandeste, el munceste, munceste mult de tot, producand foarte putin. Ca atare aici la noi o duc bine hotii, in timp ce clasa muncitoare, lasata flamanda, devine ahtiata dupa mititelul aruncat de hot, macar cu ocazia alegerilor.

Romanul nu vede asadar in perspectiva si nu observa nici faptul ca sta mai mult cu burta umflata de aer, mititelul putand sa-i stinga foamea doar pentru moment. Spre deosebire de roman, islandezul ar alege, si, a si ales de fapt foamea momentana in loc de fomea vesnica. Va fi mai greu acum dar va fi mai bine dupa, pentru toti, inclusiv pentru generatiile care vin, generatii care nu au participat sub nicio forma la cazinoul pornit de cele 50 de capete “luminate”. Am trait in nord si cunosc bine Islanda, articolul amintindu-mi chiar de un prieten pe nume Agnar. Era un om cu picioarele pe pamant ca cei mai multi islandezi si pun pariu ca a votat impotriva hotilor desi era om de banca.

Ce se putea intampla de fapt, in cazul in care popoarele ar fi dat peste nasul sperietorilor de ciori, atunci cand ele propovaduiau apocalipsa planetei, asta in cazul in care hotii inconjurati de mucegaiul pe care l-au produs nu vor fi salvati? Absolut nimic! Criza si-ar fi urmat cursul, cei ce au provocat-o ar fi muscat praful si ar fi fost nimiciti, lasand in urma o lume mult mai sanatoasa, deratizata, care in cativa ani ar fi putut sa renasca. Sperietoarele de ciori au reusit insa, si, din pacate, sa convinga populatiile ca fara mucegai si hoti viata se va opri. Rezultatul? O lume in colaps rancezita, puturoasa si cu hoti care mai continua si azi sa-si exercite fara rusine meseria. Nici nu e de mirare! Au primit unda verde la furt chiar de la popoarele pe  care le-au jecmanit, slava Domnului, nu si de la islandezi. In opinia mea, Islanda va fi de aceea tara lovita de criza care va renaste printre primele. Asta in timp ce tarile speriate vor trebui sa-si curete mucegaiul.

Intr-o zi poate se va gandi si romanul mai mult la viitorul copiilor lui decat la burta umflata pe moment de un mititel. Intr-o zi poate va lupta si el ca sa fie informat, ca sa nu cada prada minciunilor lansate de sperietorile de ciori. Intr-o zi poate se va implica si el in formarea societatii in care traieste, deschizand astfel poarta unei democrati care deocamdata e lasata sa astepte afara.

Pana atunci insa, hai sa traim jupuiti, mintiti si umiliti bine!

Sursa: Renne
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.