Universitatile din Bulgaria sunt fortate sa se inchida pe durata iernii

Scris de

O mare parte dintre universitatile de top ale Bulgariei vor fi obligate sa prelungeasca vacanta de iarna pentru a taia din cheltuieli, ca urmare a scaderii drastice a  suportului financiar oferit de catre stat.

Prorectorul  Universitatii din Sofia, una dintre cele mai vechi si mai prestigioase institutii de invatamant superior din Bulgaria, prof. Anastas Gerdzhikov, a declarat luni ca universitatea ia in considerare posibilitatea de a inchide institutia cel putin intreaga luna ianuarie, pentru a taia din cheltuielile aferente utilitatilor, precum electricitate sau  incalzire.

Deocamdata nu a fost luata nici o decizie finala, insa reprezentantii Universitatii din Sofia declara ca nu sunt siguri daca au capacitatea sa tina universitatea deschisa inca din lunile noiembrie si decembrie. In aceeasi situatie se afla si scolile de arta de top ale Bulgariei: Academia Nationala de Arta, Academia Nationala de Muzica si Academia Nationala de Teatru si Film.

Finantarea universitatilor a fost redusa cu 60% pentru anul 2010, ca urmare a masurilor de austeritate luate de Ministerul de Finante. Acelasi buget pentru educatie si stiinta a fost alocat si pentru anul 2011, ceea ce a duce la incalcarea grava a standardelor Uniunii Europene in ceea ce priveste ajutorul din partea statului pentru stiinta si cercetare.

Universitatea din Sofia s-a plans deja de intarzieri de plata pentru bugetele proiectelor de cercetare.

Sursa: Novinite
Sursa foto: Wikimapia

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.