Strauss-Khan a gresit tara
Scris de Horea Mihaltan
In cazul in care acuzatiile aduse sefului FMI se vor adeveri a fi adevarate, si, exista deja cateva indicii in acest sens, Khan isi va da seama ca a gresit tara in care si-a dat in vileag presupusii hormoni. Putea sa vina in Romania, o tara in care FMI face oricum excursii saptamanale. Aici putea sa atace si sa violeze pe oricare camerista, de la oricare hotel, putea viola de fapt si tara in sine. Mai putea sa arunce si un pahar de apa in stil clasic “vadimian”, in mutra oricarei persoane care ar fi indraznit eventual sa-l intrebe de sanatate. Treaba cu apa am exagerat-o desigur. Nu se ajungea niciodata acolo.
In tara romaneasca nimeni nu ar fi indraznit sa se atinga de un oaspete atat de important si proeminent. Domnul Nastase si toti ceilalti de teapa lui, cei mai multi din pacate, ar fi iesit rand pe rand la rampa sa ne roage sa nu ne pripim. Si totusi! Daca sub presiunea mass-mediei internationale s-ar fi ajuns la judecata, judecator principal ar fi fost desemnata doamna Pivniceru. Un asistent redutabil langa domnia sa ar fi putut fi turmentata Elena, cea care a fost repusa in functie nu de mult. La un caz important judecatori importanti si “curati ca lacrima” din punct de vedere moral. In Romania ai intr-adevar de unde alege.
Verdictul ar fi fost cu siguranta acelasi ca de obicei, as putea sa fac pariu in acest sens cu tot ce am mai scump. Camerista ar fi fost condamnata la 20 de ani de ocna, pentru ca nu a purtat scut, coif, si centura de castitate. Tot ca intotdeauna, s-ar fi gasit si un viciu de procedura, unul de care se lovesc toate procesele intentate acelora care nu trebuie. Acest viciu ar fi fost foarte probabil denuntul in sine. Noroc pentru justitie si renumele ei ca faptele expuse s-au petrecut pe alte meleaguri. S-a demonstrat astfel ca mai exista tari in care nu conteaza pozitia sociala a unui individ, ci doar fapta penala presupusa a acestuia. Eu unul habar nu am daca domnul Khan este vinovat sau nu, adevarul va iesi probabil la iveala dupa terminarea cercetarilor in vigoare. Ceea ce m-a impresionat insa si m-a si umplut in acelasi timp de invidie, a fost felul in care au actionat justitiarii americani. M-am gandit de indata la un proces pierdut de mine, unul intentat Ministerului de Finante autothton.
Si, culmea, l-am pierdut chiar dupa ce Curtea Europeana de Justitie a declarat taxa numita de mediu din Romania, in opinia mea o taxa de jaf, ilegala. Vestea buna este ca toti cei care au fost jefuiti pot sa faca o cerere de restituire a banilor platiti in forma de taxa, la birourile finantelor locale. Asta din moment ce chiar fostul ministru al justitie domnul Chiuariu a explicat ca verdictul curtii din Luxemburg este obligatoriu pentru toate tarile din UE. Vestea proasta este insa ca in tara medievala si a castelor numita Romania, justitia adevarata va fi facuta si in continuare doar de straini. Cu pivniceri si cu alte Elene Turcu, imbracate in halate de judecator, felul in care se face justitie in tara noastra nu ar mai trebui sa mire pe nimeni. De fapt nici nu meritam mai mult! I-ati un pic de timp si citeste comentariile conspirationiste care s-au facut la articolul care vorbea de acuzatiile aduse domnului Strauss-Khan. Credeam la un moment dat ca toti comentatorii se numesc Adrian Nastase.
Ps. Am uitat! Si in procesul meu s-a gasit desigur vesnicul viciu de procedura. El a fost faptul ca nu am contestat la finante rezumatul de calcul. Pentru ca altceva nici nu puteam contesta din moment ce institutia nu facea altceva decat sa aplice o lege votata de parlament. Turmentatul care a judecat cazul, n-a inteles ca atare nici macar simplul fapt pentru care eu am hotarat sa ma prezint in fata instantei. Am hotarat sa ma judec nu din cauza unui calcul eronat, el a fost corect de fapt, ci, din cauza unei legi pe care o consideram ilegala, una care se bate cap in cap cu articolul 90 din tratatul de la Roma. Este adevarat ca legea a fost scoasa halucinant de cei care au propus-o si au votat-o in parlament, dar, din pacate, parlamentul nu-l poti da in judecata. In Romania insa, fiecare isi face de cap asa cum vrea si cum crede el de cuviinta, asta cu toate ca forumurile europene au sesizat de mai multe ori neconcordanta legii amintite cu normele europene. “Darl carle e prloblema”? Asa cum obisnuieste sa spuna ministrul UDMR-ist de resort.
Comentarii (2)
> S-a demonstrat astfel ca mai exista tari in care nu conteaza pozitia sociala a unui individ, ci doar fapta penala presupusa a acestuia.
Cu tot respectul, lucrurile nu stau chiar asa. Cazul Teo Peter, judecat de justitia din America, iti spune ceva?
Cu la fel de mult respect! Tribunalele militare sunt diferite de cele civile, din pacate. De aici probabil si “putintica” totrtura de la baza Guantanamo tolerata dupa cate inteleg chiar si azi.
Exista asadar o bariera intre lumea militara si cea civila, tot din pacate. Din fericire insa Khan nu este soladat. Pacat ca ucigasul lui Theo Peter a fost. Si, tot pacat ca, Theo Peter s-a nascut intr-o tara in care autoritatile ling cizmele celor mai puternici.
Potrivit purtătorului de cuvânt al bazei Quantico, Sean Wright, unde a avut loc procesul, “sergentul VanGoethem a fost găsit vinovat pentru acuzaţia de fals în declaraţii oficiale, articolul 107, şi de obstrucţionarea justiţiei, articolul 134. A fost găsit nevinovat de omor prin imprudenţă, articolul 134, şi adulter, tot articolul 134.” Wright a precizat că verdictul este final şi nu se poate face recurs.
Tribunalele militare sunt diferite de cele civile din pacate.