Prima planeta din afara Sistemului Solar care suporta viata

Scris de

No’ drajilor, cine mai statea inainte cu capul in nisip, sa ia aminte la urmatoarele vorbe!

Simularile realizate de cercetatorii francezi arata ca planeta Gliese 581d, care orbiteaza o stea pitica rosie la 20 de ani-lumina distanta de Pamant are o atmosfera stabila, temperaturi confortabile si o suprafata acoperita de apa lichida.

Aceasta este prima planeta care se invarte in jurul unei alte stele si care este declarata aproape oficial drept apta de a gazdui viata, potrivit cercetarorilor de la prestigiosul Centru National de Cercetari Stiintifice (CNRS).

Gliese 581d este prea departe pentru a fi observata direct dar putem afla cate ceva despre ea din efectele gravitationale pe care le induce stelei-mama si planetelor surate din sistemul sau solar. Stim, asadar, ca este de doua ori mai mare decat Pamantul ca marime, are o masa de 6 ori mai mare, este stancoasa nu gazoasa. In plus se afla la distanta potrivita pentru a mentine apa lichida.
Mai putem estima cata energie primeste de la propria stea, si pe baza acestei informatii cercetatorii au realizat mai multe potentiale climate pentru aceasta, aratand ca “GJ581d va avea o atmosfera stabila si suprafata cu apa lichida pentru o raza mare de cazuri plauzibile”.

Planeta poate avea o atmosfera formata in majoritate din dioxid de carbon, un scenariu foarte probabil pentru o planeta de asemenea dimensiuni. Suprafata uscatului si oceanelor se afla intr-un “crepuscul rosu perpetuu”. De asemenea, ar putea fi blocata intr-o pozitie in care isi arata stelei-mama aceeasi fata, precum Luna fata de Terra. Ceea ce inseamna ca are zile si nopti perpetue. Daca adaugam ca gravitatia este dubla fata de planeta noastra, ne dam seama ca nu e un loc tocmai bun pentru vacanta de vara.

Cu toate acestea este un loc ideal pentru viata extraterestra. Aceasta ar trebui sa se adapteze la gravitatie mare, lumina slaba, oxigen putin. Asadar, ganditi in termeni mici si cu ochii mari. Eventual in stilul miriapozilor. In oceane posibilitatile sunt mai mari…

Sursa: Dvice
Sursa foto: Dvice

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. Silvia Radu says:

    Nici nu ne trebuie, oricum, explicatii stiintifice, ca sa rationam existenta unor alte fiinte in acest “Univers nemarginit” 😛 . Dar e bine ca unii sunt intreprinzatori si se shit pe teoriile mult prea “divine” 🙂

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.