Oficial, Terra are un geaman. A mostenit si viata?

Scris de

O echipa de “vanatori de planete”, condusa de astronomii de la Universitatea California din Santa Cruz si Institutul Carnegie din Washington a anuntat descoperirea primei planete de marimea Pamantului orbitand in jurul unei stele rosii la o distanta care o pune in “zona habitabila”, unde apa ar putea exista in forma lichida la suprafata ei.

Planeta are o masa de trei ori mai mare decat Pamantul si un diametru de 1,2 – 1,4 ori mai mare decat Terra. Se invarte in jurul stelei Gliese 581, aflata la 20 de ani-lumina distanta in constelatia Libra. Are o orbita de sub 37 de zile, iar masa sa indica faptul ca este o planeta stancoasa, spre deosebire de gigantii gazosi descoperiti pana acum si care seamana cu Jupiter sau Saturn. Avand o asemenea masa, in mod clar are si destula gravitatie pentru a retine o atmosfera. Gravitatia la suprafata sa este cam aceeasi sau putin mai mare decat pe Pamant.

Studiul a fost publicat in periodicul Astrophysical Journal si este citat de PhysOrg. In jurul stelei respective evolueaza sase planete, potrivit descoperirilor de pana acum, cele mai multe dintr-un sistem stelar, altul decat cel solar al nostru. Planeta respectiva prezinta aceeasi fata catre stea, asa cum Luna prezinta aceeasi fata spre Pamant. Zonele locuibile ar fi, deci cele unde se imbina lumina cu intunericul eten, cunoscuta drept “terminator”.

Temperatura la suprafata sa este intre -31 si -12 grade Celsius in medie, dar temperaturile variaza in fapt de la caldura intensa la ger extrem. “Orice forme de viata ar fi putut avea o varietate de climate la alegere pentru a evolua, in functie de longitudine”, a declarat Steven Vogt, profesor de astronomie si astrofizica la UC Santa Cruz.

Cercetatorii au cautat un raspuns si in privinta posibilitatii vietii in Univers, avand in vedere ca descoperirea planetei a survenit surprinzator de repede de cand a inceput vanarea de exoplanete.
“Daca aceste planete sunt rare, n-ar fi trebuit sa gasim una asa rapid si asa aproape”, a spus Vogt. “Numarul sistemelor solare cu potentiale habitabile este probabil de 10 sau 20% si daca multiplici asta cu sute de miliarde de stele din Calea Lactee, asta e un numar mare. Ar putea fi zeci de miliarde de astfel de sisteme in galaxia noastra”, a mai spus Vogt.

Stirea vine dupa ce un astronom a scapat intr-un faptul ca planetele ca Pamantul sunt dese in univers si la suspect de putine zile dupa ce ONU a infiintat un post de ambasador in relatia cu extraterestrii. Prezentarea primei planete asemanatoare Pamantului era asteptata sa se intampla in luna mai 2011 la o mare conferinta de profil.

Pana la urma, viata e ca un virus ce infecteaza orice loc propice si nu o raritate…

Sursa: PhysOrg.com
Sursa foto: PhysOrg.com

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.