Gustarile de seara aduc kilograme in plus

Scris de

Un nou studiu efectuat pe soareci demonstreaza ca nu conteaza neaparat cat mananci, ci cand mananci.

Cercetatorii de la Universitatea Northwestern au vrut sa afle daca momentul in care luam masa influenteaza greutatea corporala. Multe carti despre dieta ne sfatuiesc sa nu mancam dupa ora 6-7 seara.

Cu toate acestea, nu a fost niciodata clar daca aceasta strategie tine de o schimbare comportamentala – oamenii tind sa manance mai mult decat este necesar seara, in fata televizorului sau a computerului. Sau este un motiv psihologic pentru care castigam kilograme in plus atunci cand mancam seara tarziu?

Pentru a testa daca greutatea corporala poate fi influentata doar de momentul in care mancam, cercetatorii au studiat 2 grupuri de soareci, care au fost hraniti identic, dieta acestora continand 60% grasime. Soarecii sunt fiinte nocturne; in mod normal isi consuma caloriile in timpul noptii si ziua dorm.

Pentru acest studiu, jumatate din soareci au fost hraniti pe parcursul zilei, timp in care acestia ar fi trebuit sa doarma –  acest lucru fiind valabil si in cazul oamenilor. Celuilalt grup i s-a dat aceeasi mancare noaptea, urmandu-se astfel programul lor regulat de hranire.

Dupa 6 saptamani de studiu, soarecii din ambele grupuri au consumat acelasi numar de calorii si au facut miscare in mod egal. In ciuda acestui fapt, soarecii care au mancat in timpul orelor de somn au luat in greutate cu pana la 48%, in timp ce soarecii care au fost hraniti normal au inregistrat o crestere in greutate doar de 20%.

Doctorul Fred Turek, coordonatorul cercetarii, profesor la Universitatea Nortwestern, a declarat ca rezultatul acestui studiu este ingrijorator, mai ales pentru muncitorii care lucreaza in schimburi. Acestia sunt predispusi la obezitate, diabet si alte numeroase probleme de sanatate. Acesta mai precizeaza ca, din pacate, nu doar muncitorii in schimburi mananca noaptea tarziu. Majoritatea oamenilor acumuleaza multe calorii in timpul serii si noaptea tarziu.

In plus, doctorul Fred Turek  a declarat ca oamenii au evoluat de la situatia in care se hraneau, de la rasaritul soarelui, pana la apus.

“Dupa ce soarele apunea, nu existau frigidere in care era pastrata mancarea . Nu mai mancai. Dar astazi, oamenii acumuleaza majoritatea caloriilor dupa apusul soarelui”, a adaugat acesta.

Autor: Gabriela Harpes

Sursa: New York Times
Sursa foto: Night Eating

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.