Sudan: ONU va merge la Kordofan

Scris de

Refugiati sudanezi protejati de ONUSudanul a autorizat ONU sa mearga in Kordofanul de sud, unde se deruleaza conflicte violente intre armata si rebeli, aproape de statul rival al Sudanului de Sud, a anuntat ONU ieri.

Un raport intocmit de Inalt-Comisarul ONU pentru drepturile omului, publicat luni, a denuntat “executii extrajudiciare, arestari arbitrare si detentii ilegale, disparitii fortate, atacuri impotriva civililor, furturi si distrugerea proprietatilor”, in Kordofanul de sud, in special in orasul Kadugli.

Zeci de mii de persoane au fugit din regiune inca de joi. Statele Unite au prezentat un raport potrivit caruia Khartoum ameninta ca va trage in avioanele ONU daca se vor apropia de regiune. O misiune de evaluare a stocurilor de hrana si materiale de prim-ajutor, pentru o durata de patru zile va incepe azi la Kadugli, a explicat un purtator de cuvant al ONU. “Speram ca misiunea va efectua evaluari in mai multe locuri”, a adaugat el. Echipa va fi condusa de un responsabil sudanez, comisarul guvernului pentru ajutor umanitar si “mai multe” agentii ONU, potrivit acestui purtator de cuvant.

Ambasadorul sudanez in cadrul ONU, Daffa-Alla Elhag Ali Osman, a indicat ca sase agentii oficiale vor participa la actiune. Dar un diplomat occidental al ONU a estimat ca Sudanul nu va ceda “in niciun fel presiunilor comunitatii internationale”,¬†acceptand aceasta misiune limitata. “Khartoum nu a fost de acord sa mentina pacea la¬† Kordofan, mai bine de 5.000 de Casti Albastre ar trebui sa plece acum”, conform aceluiasi diplomat. “Khartoum continua sa interzica liberul acces la ajutor umanitar. Khartoum nu permite nicio investigatie independenta privind acuzatiile de crime de razboi si crime impotriva umanitatii “, a spus diplomatul, citand raportul de luni. Guvernul sudanez a criticat marti raportul, numindu-l partimitor.

Autor: Adriana Vilsan

Sursa: Le Figaro
Sursa foto: UN

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.