Americanii si europenii cer demisia lui Bashar el-Assad

Scris de

Comunitatea internationala a cerut, pentru prima data, demisia presedintelui sirian, Bashar el-Assad.

Decizia vine in urma constatarii ca toate  actiunile intreprinse pentru a-l determina pe presedinte sa isi revizuiasca atitudinea, nu au avut niciun rezultat. Printre aceste masuri, se numara sanctiunile economice si chiar o declaratie a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) cu privire la incetarea violentelor savarsite de autoritatile siriene.

Natiunile Unite dadusera presedintelui sirian un ultimatum, prin care i se cerea realizarea unei tranzitii democratice sau demisia. Cum tranzitia nu s-a realizat, presedintele american, Barack Obama, alaturi de aliatii europeni, i-au cerut lui Bashar el-Assad demisia si au hotarat inasprirea sanctiunilor impotriva regimului sirian. Importarea produselor siriene in SUA este interzisa, iar bunurile regimului aflate sub jurisdictia americana sunt blocate pana la rezolvarea situatiei.

Aceasta decizie apare in urma unui raport al ONU care cerea Consiliului de Securitate sa atraga atentia Curtii Internationale de Justitie asupra violentelor provocate de autoritatile siriene, violente care ar putea reprezenta “crime impotriva umanitatii¬†“. In ultimele cinci luni, 2.000 de oameni si-au pierdut viata in urma evenimentelor violente care au dominat tara. Natiunile Unite au anuntat ca vor trimite in Siria o comisie pentru evaluarea situatiei umanitare.

In ciuda afirmatiilor facute de americani si de europeni, autoritatile siriene nu par ingrijorate. Un responsabil al Ministerului de Informatii sirian si-a exprimat regretul fata de atitudinea americanilor si a Uniunii Europene care, conform acestuia, in loc sa ajute Damascul sa-si aplice programul de reforme, incearca sa provoace noi violente in Siria. Ba mai mult, acesta a adaugat ca presedintele sirian l-a anuntat deja pe Ban Ki-moon de hotararea ca armata sa puna capat operatiunilor militare.

Autor: Oana Barbu

Sursa: Le Figaro
Sursa foto: Radio Algerie.dz

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, a anuntat incheierea unui acord cu presedintele sirian, Bachar al-Assad, asupra realizarii unui proiect de reformare a statului […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.