Afacerea momentului: te imprumuti in SUA si investesti pe bursa in Rusia

Scris de

nouriel roubiniCreditele luate in SUA si investitiile cu banii luati pe bursele de marfuri sau in tari cu multe active energetice sau resurse minerale sunt afacerea momentului in lume.

Investitorii care se imprumuta in SUA si muta banii pe bursele de marfuri sau in Rusia, Canada, Australia sau China fac profituri frumusele. Economistul Nouriel Roubini, supranumit Doctor Doom, pentru ca a prezis in 2006 criza mondiala, spune ca aceste speculatii formeaza un balon speculativ periculos.
„Aceasta este mama tuturor operatiunilor carry trade” spunea Roubini intr-o videoconferinta din Cape Town, Africa de Sud, citat de Bloomberg. „Toata lumea joaca acelasi joc si acesta devine periculos” a msi spus el.
Dolarul a pierdut 12% in ultimul an in fata a 6 monede importante, dupa ce Federal Reserve a redus ratele dobanzii aproape de zero. El spune ca eventual dolarul se va stabiliza, iar Fed va urca dobanda, ceea ce va face investitorii sa „se inghesoaie catre iesire”.

„Zidul de lichiditate”

Indicele MSCI ale burselor avansate din lume a urcat cu 65% fata de minimele din 9 martie. In timp ce indicele MSCI al pietelor aflate in curs de dezvoltare a urcat 96%. Roubini vede un bubble in bursele din statele aflate in curs de dezvoltare si ca anumite avansuri ale unor monede devin „excesive”.
Statele aflate in curs de dezvoltare sunt in principal tarile BRIC – Brazilia, Rusia, India, China, la care se adauga Indonezia, Coreea de Sud, Malaiezia. Dintre monedele la care se refera Roubini una este rubla rusa, care s-a apreciat fata de dolar dupa ce pretul petrolului a ajuns la 80 de dolari,  comparativ cu 40 de dolari barilul cat era la inceputul anului.
Despre pretul barilului de titei, Roubini spune ca „nu este justificat de datele fundamentale” (cerere, inventorii, furnizare, uragane etc). Afacerile de acest tip ar putea dura inca un an sau doi, timp in care „valul de lichiditate” va impinge preturile sus.

Balon speculativ

Azi, Roubini a revenit asupra subiectului cu un editorial in Financial Times. „Investitorii care folosesc dolarul pentru a cumpara cu un grad ridicat de leverage active cu randamente mai ridicate nu beneficiaza doar de dobanda zero a Fed la imprumuturi, ci se bucura de dobanzi profund negative, intre -10% si -20% anualizat, datorita deprecierii abrupte a monedei americane”, se arata in analiza lui.
„Fiecare investitor care se baga in acest joc riscant pare un geniu – chiar daca de fapt s-a urcat pe un balon speculativ urias finantat de un cost de imprumut profund negativ – din moment ce randamentele totale s-au plasat la 50-70% din martie pana acum”, noteaza el.

Totul e sa vinzi la timp, pentru a nu ramane cu activele in timp ce toata lumea va vinde.

Simplu, nu?

Sursa: Renne.ro

Etichete: , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.