Americanii vor sa dezvolte avionul-submarin

Scris de

Agentia americana pentru proiecte militare avansate, DARPA, intentioneaza sa dezvolte un avion-submarin. Anuntat inca din octombrie 2008, proiectul urmareste crearea unei masini care sa zboare pana in apropierea tintei (care poate fi o nava maritima inamica sau un obiectiv terestru) iar la o distanta sigura de aceasta sa se scufunde si sa lanseze atacul de sub apa cu torpile sau rachete.  

DARPA, care are un buget anual de 3 miliarde de dolari, va incepe la anul sa stranga proiecte de la cei care doresc sa participe la proiect. Dupa ce va fi ales cel mai bun design, va aloca si banii necesari.

Provocarea stiintifica este una imensa. Ca sa zboare, o astfel de nava trebuie sa fie usoara. Ca sa se poata scufunda si rezista la presiuni foarte mari, trebuie sa fie foarte solida. Iar de obicei lucrurile foarte solide sunt grele. De aceea, vor trebui folosite materiale foarte rezistente si usoare. Apoi se pune problema propulsiei. In aer nava are nevoie de un motor cu reactie; in apa de o elice sau de un motor pe baza de jet de apa.

Primul care s-a gandit la un astfel de hibrid este studentul sovietic Boris Petrovich Ushakov. In 1934 acesta a propus un submarin (foto) capabil sa zboare. Conceptul sau nu a fost insa luat in serios de mai marii de la Moscova.

Este foarte posibil ca si proiectul american sa nu se materializeze, tinand cont de provocarile tehnologice enorme. „Ceea ce vor sa faca americanii suna incredibil de ambitios. Daca reusesc sa faca jumatate din ce si-au propus, inseamna ca s-au descurcat bine”, a declarat seful marinei britanice – UK Royal Navy, Jonty Powis.

Sursa: Gizmodo
Sursa foto: Gizmodo

Etichete: , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.