Cele mai grave 6 erori din filmele si serialele SF

Scris de

Serialele SF ne pun mintea la contributie, ne arata cum ar putea fi viata pe alte planete sau pe o nava stelara, ce pericole ne-ar putea paste daca ne avantam in explorarea universului. Insa, din pacate, productiile Sci Fi sunt pline de erori grosolane.  Am selectat sase dintre acestea:

6. Imperecherea dintre diferite specii

Oameni nu se pot imperechea cu succes nici macar cu cele mai apropiate rude ale lor de pe Terra, cimpanzeii, cu care impart 97% din ADN. Cele 3 procente ramase sunt suficiente pentru a face ca cele doua specii sa fie diferite total din punct de vedere fizic si psihic. Si totusi, in majoritatea filmelor si serialelor SF exista fiinte hibride, rezultate din imperecherea a doua specii diferite.

De exemplu, in Star Trek, Spock este fiul unui vulcanian si al unei pamantene.

Este foarte putin probabil sa existe specii de extraterestrii cu organe sexuale si ritualuri de inmultire asemanatoare cu ale oamenilor sau cu ale altor specii din alt colt al galaxiei.

5. Comunicarea intre diferite specii

In Farscape, niste nanoboti introdusi in creier le permit speciilor sa se inteleaga. In Star Trek, acest lucru se realizeaza prin intermediul dispozitivului universal de translatie. Insa limbajul articulat, chiar si pe Terra, este o caracteristica de care se bucura o singura specie – omul. Este foarte probabil ca, daca exista extraterestrii, acestia nici macar sa nu foloseasca un limbaj articulat. Se pot intelege, de exemplu, telepatic sau prin cine stie ce ultrasunete.

Mai mult, ca un extraterestru sa inteleaga limbajul uman, in conditiile in care acest lucru este ceva cu totul nou pentru el, ar avea nevoie de tehnologie sau inteligenta foarte avansate. Chiar si asa acesta ar fi un proces extrem de dificil.

4. Comunicatiile instantanee

Deseori doua nave comunica „live” in universurile SF fictionale de la distante de cateva minute, ore lumina. Se transmite atat continut audio cat si video.

Cateva minute lumina reprezinta o distanta enorma in spatiu.

Iar daca lumina, considerata viteza maxima in univers si constanta absoluta, are nevoie de minute pentru a strabate distanta dintre cele doua nave, cum ar putea o unda radio sa ajunga instantaneu?

3. Extraterestrii humanoizi

In mai toate universurile SF, speciile, in proportie de 90% au aceeasi constitutie fizica cu a oamenilor: cap, trunchi, maini si picioare. Singurele diferente sunt o frunte ceva mai incretita, urechi mai ascutite, eventual o coada, s.a. Pe Terra omul a capatat de-a lungul timpului aceasta forma, ca urmare a adaptarii la conditiile de mediu. Din pradator bazat pe o alimentatie in mare parte carnivora, a devenit in timp si agricultor sau culegator de fructe. In aceste conditii, nu mai era nevoie sa mearga pe patru picioare, viiteza fiind inlocuita de inteligenta si unelte. Pozitia bipeda si membrele superioare transformate in maini il avantajau mai mult pentru a culege, de exemplu, un mar sau pentru a confectiona un arc cu sageti.

Pe o planeta total diferita ca relief, fauna si flora, o fiinta ar evolua cu totul si cu totul altfel. Mai mult, daca este vorba de o forma de inteligenta care traieste, sa zicem, intr-o nebula, corpul acesteia ar putea fi invizibil, transparent, eliptic, s.a.

2. Exploziile si sunetul in spatiu

In spatiu, exploziile, asa cum le vedem in filmele si serialele SF, cu flacari, nu exista. De ce? E simplu: neexistand oxigen, nici flacara nu se poate produce. De asemenea, fiind vacuum, nici boom-ul exploziei nu exista si nici nu se aude.

Deseori, in bataliile din Star Trek, intre klingonieni, federatie, romulani, se aud sunetele facute de torpilele spatiale, de fazere, precum si impactul acestora cu scuturile si structura navei inamice. Nimic mai gresit. Cum am punctat mai sus, in spatiu este o mutenie absoluta. Sunetul are nevoie de aer pentru a se propaga. Ori spatiul este vid.

1. Gravitatia

Cam toate navele din universurile SF fictionale au gravitatie artificiala. Acest lucru este insa aproape imposibil de realizat, in lipsa unei miscari de rotatie care sa produca forta centrifuga (iar navele respective nu au, cel putin la prima vedere, asa ceva). Terra se invarte in jurul propriului ax si in jurul Soarelui, de aici rezultand gravitatia.

Singurele titluri SF care iau in calcul aceste aspecte sunt 2001: A Space Odissey si Babylon 5. Acolo, gravitatia artificiala este produsa cu ajutorul unor sectiuni care se invart in jurul axului longitudinal al navei. Chiar si asa, ar avea parte de gravitatie numai cei ce pasesc perpendicular pe partea interioara a sectiunii care se invarte.

Sursa: RENNE
Sursa foto: Chud

Etichete: , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. DarkByte says:

    Gravitatia rezulta din miscarile de rotatie si revolutie ale Pamantului ? That’s a LOL.

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Gravita%C8%9Bie

    Ca o curiozitate, daca Pamantul s-ar roti in jurul axei sale de 17 ori mai rapid, la Ecuator forta de gravitatie ar fi nula – deci miscarea Pamantului atenueaza gravitatia – nu o genereaza.

    In rest, articolul puncteaza bine cateva lucruri, dar numai din perspectiva inceputului de secol 21. Cine stie ce viitor ne asteapta 🙂

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.