Wall Street s-a imbogatit infometand lumea?
Scris de Daniel Ionascu
In timpul “crizei alimentare” din 2008 oamenii din intreaga lume au facut revolte pentru mancare, orez, grau sau porumb. Au umplut strazile in Haiti, Egipt, Camerun, Coasta de Fildes, Mauritania, Etiopia, Madagascar, Filipine, Indonezia. Putin stiau ei ca Goldman Sachs si JPMorgan sunt de vina.
Ziaristul Frederick Kaufman a detaliat mecanismul in revista Harper si pe site-ul Pri.org. Pretul graului a scazut constant in ultima suta de ani. Dar din 2005 pretul sau a inceput sa creasca. Mult. S-a dublat pentru un sortiment folosit la realizarea celei mai mari cantitati de paine din lume. Apoi s-a dublat iar. Eventual, a ajuns atat de sus incat revolte au inceput in 30 de tari. Aproape 50 de milioane din locuitorii continentului american nu mancau de ajuns iar unu din cinci copii erau hraniti cu supa.
Kaufman zice ca “intr-o bizara, ciudata si subversiva” miscare financiara, Goldman Sachs si altii ca ei au incercat tot ce au putut pentru a desparti graul real de produsul financiar virtual.
Banca a creat in 1991 Goldman Sachs Commodity Index pentru marfuri ca grau, petrol, metale si carne. Iar indexul a permis tratarea acestor marfuri nu ca ceea ce sunt, adica marfuri reale folosite pentru hrana oamenilor, ci doar ca ecuatii matematice de facut bani.
Imediat ce banii au inceput sa intre masiv in acest index, altii ca JPMorgan au creat propriile echivalente ale indexului. De acum speculatorii au inceput sa ridice artificial pretul marfii. “Au uitat comlpet ca ei se puneau cu ceva real”, scrie Kaufman.
Cea mai mare recolta, cel mai mare pret
Ironia este ca recolta de grau din 2008 a fost cea mai mare pe care lumea a vazut-o. Asa ca preturile ar fi trebuit sa scada Este o regula simpla in economie: cand exista prea multi bani pe piata, marfurile se scumpesc, cand exista prea multe marfuri la aceeasi cantitate de bani se ieftinesc. Dar graul a urmat acelasi traseu ca si barilul de titei.
“Graul real divortase complet de graul virtual” scrie reporterul. “Iar Goldman si alti bancheri faceau sume incredibile de bani din graul virtual, in timp ce oamenii nu isi permiteau adevaratul grau”, mai arata el.
Solutia: o rezerva de stat imensa
Goldman i-a raspuns direct lui Kaufman, negand toate acuzatiile. Ba mai mult, banca a acuzat revista care a publicat articolul ca a exploatat problemele a milioane de oameni “ca pretext pentru a lansa atacuri nesubstantiale impotriva industriei financiare”.
Totusi Kaufman nu vede ca solutie exterminarea speculatorilor. El sugereaza ca SUA sa isi faca o rezerva de grane foarte mare, ceea ce ar putea regla preturile mult mai precis. Guvernul ar putea trimite grau in piata cand preturile sunt prea mari si poate achizitiona cand sunt prea mici. Numai ca exista foarte multa opozitie la aceasta idee mai ales in numele pietei libere. Kaufman crede ca fara un anumit control al pietei, vom vedea crescand preturile mancarii foarte mult. Oamenii ar putea plati enorm pentru un hamburger in timp ce bancherii vor continua sa se imbogateasca.
Etichete: agricultura, analiza, banci, extern, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, stiri, Wall Street
Comentarii (2)
[…] agriculturii inseamna si altceva: foamete tot mai mare. Populatia creste necontrolat in Africa, India, China si America Latina. Iar tot acest nou popor va […]
[…] Morgan in anii ’90. Bancile de investitii au fost acuzate de infometarea saracilor lumii prin cresterea artificiala a pretului granelor prin pariuri complexe, dar si de manipularea preturilor la metale si petrol. In 2008, oficiali ai Arabiei Saudite acuzau […]