Era crizei continue

Scris de

Intre motiune, miting, patru voturi, trei voturi, autocare, interdictii, FMI, deficit, buget si alte cele, cea mai importanta stire a trecut neobservata: Trezoreria SUA a vandut ieri pentru prima data obligatiuni cu dobanda negativa, dupa cum scrie Financial Times.

Pentru cine nu e obisnuit cu limbajul sibilinic al finantistilor, asta inseamna ca investitorii se asteapta ca nici macar banii pe care i-au bagat in titlurile respective nu si-i vor recupera, dar macar asteapta sa primeasca inapoi marea majoritate a banilor, pierzand foarte putin.

Asta subliniaza inca o data anormalitatea pietelor de credit din lume. Trezoreria SUA a vandut obligatiuni de 10 miliarde de dolari la o dobanda de -0,55%, dupa ce dobanda de referinta a Federal Reserve este aproape de zero. De asemenea, guvernul a anuntat ca va trece din nou la achizitia masiva titluri. Or asta va deprecia dolarul fata de alte monede, precum euro sau yenul japonez.

SUA recurg la aceasta masura dura deoarece China nu lasa yuanul sa creasca corespunzator cu fluxurile de bani intrate in tara, ceea ce practic subventioneaza exporturile chinezesti si face necompetitive marfurile produse in alte state. Dar deprecierea dolarului inseamna lovituri aduse si altor state exportatoare, precum Germania, cel mai mare exportator mondial. Aceasta a criticat deschis SUA pentru politica sa la summit-ul G20 din Coreea de Sud de la finele saptamanii trecute.

Alte state afectate sunt Brazilia si Coreea de Sud. Oficialii brazilieni anuntau in urma cu o luna ca lumea se afla in pragul unui “razboi monetar”, in care tarile isi depreciaza monedele pentru a impulsiona propriile exporturi si a iesi din criza pe spinarea altora. Concomitent, Japonia este si ea acuzata ca depreciaza prea mult yenul.

In urma cu un an si jumatate de “ziua <cand> a venit”, dupa momentul in care Lehman deja se prabusise si SUA deja pornea tiparnita pentru a inunda economia cu mii de miliarde de dolari. Atunci spuneam ca aurul va creste foarte mult din cauza Hiroshimei monetare. La vremea aceea cotatia aurului era in jur de 925 de dolari pe uncie. Acum e la 1.333 dolari, cresterea fiind cam de 40%.

Dobanda negativa de ieri ne spune altceva: lumea va fi confruntata cu crize din ce in mai dese, incat va fi practic o criza generalizata. Sa le vedem pe rand.

Bula din China

Deja in China bula imobiliara se extinde iar preturile au urcat vertiginos si au cuprins si alte active, precum pretul actiunilor la bursa, banca centrala fiind fortata sa ridice nivelul dobanzii de referinta si capitalul pe care marile banci sunt obligate sa-l detina in orice moment. Maximul va fi atins in 2015, cand accelerarea va tinde sa sfarame masina care aleara prea rapid.

Se termina petrolul

In continuare, ieri comisarul european pentru combaterea schimbarilor climatice, Connie Hedegaard, ne anunta ca iesirea din criza se va lasa cu scumpiri la benzina, caldura si curent electric, deoarece la cinci ani dupa iesirea din recesiune va avea loc o crestere semnificativa a pretului combustibililor fosili, petrol, gaze si carbune. Termenul se suprapune pe cel de 2015 anuntat anul trecut si de gigantul petrolier Total. Reprezentantii sai spuneau ca la pretul actual al petrolului (70 – 80 dolari pe baril), din cauza crizei companiile nu pot face investitii in noi zacaminte pentru ca nu pot sa se imprumute deoarece veniturile si profiturile sunt mici ca urmare a consumului slab si a preturilor mici. Iar in 2015 se vor intalni curba consumului (care va creste pe masura ce lumea iese din criza) cu cea a pretului. Pe romaneste, va exista cerere de benzina dar aceasta se va extrage tot mai scump si mai greu. Si se va scoate mai scump pentru ca zacamintele actuale se epuizeaza si chiar daca exista titei pana prin 2050, acesta se afla in zone si mai adanci si mai greu de exploatat, ceea ce inseamna costuri mai mari.

Schimbarile climatice

Mai departe, o alta criza va fi cea a schimbarilor climatice. Deja diverse rapoarte mentioneaza afectarea agriculturii din cauza schimbarilor climatice in diverse zone de pe glob. Apa va fi cea mai mare problema. Sudul Olteniei se desertifica, in Malta apa care curge la robinet nu e potabila si exista semne de avertizare la orice colt. Vom ajunge sa avem apa rationalizata la dus si cu program si sa ne cumparam apa de baut de la magazin. Uraganele fac pagube tot mai mari in lume, la fel si inundatiile in Romania. Acesta este costul ascuns al folosirii combustibililor fosili si e platit de fiecare din moment ce efectele se repara cu bani de la buget.
Si sa ne platim si “taxa pe aer”. Anul trecut, Franta a anuntat intentia de a pune o taxa pe amprenta de carbon a fiecaruia, dar a renuntat. Problema va reveni insa in viitor. Romania sprijina si ea propunerea pentru ca bugetul sau companiile nu pot sustine singure costurile luptei impotriva emisiilor poluante.

Foamete tot mai mare in zonele sarace

Afectarea agriculturii inseamna si altceva: foamete tot mai mare. Populatia creste necontrolat in Africa, India, China si America Latina. Iar tot acest nou popor va trebui hranit. Inca staruie in minte rascoalele pentru mancare din 2008 din Indonezia, Egipt, Camerun, Coasta de Fildes, Senegal, Burkina Faso, Etiopia, Indonezia, Madagascar, Filipine si Haiti. In Pakistan si Thailanda, trupe ale armatei au fost desfasurate pentru a evita furturi din lanuri sau depozite. Aceasta este o bomba al carei ceas este incalzirea globala.

Vom trai intr-o economie “in dinti de fierastrau”, cu suisuri si coborasuri dar cu instabilitate continua.

Oare putem opri ceva?

Sursa: Renne
Sursa foto: www.usmansheikh.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] un prim pas l-am vazut saptamana trecuta, cand Trezoreria SUA a vandut primele certificate de trezorerie cu dobanda negativa. Un eveniment declansator ar putea fi ca un stat american mare, precum California, sa ajunga in […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.