Cele mai mari pandemii din istorie

Scris de

Bolnavi de gripa spaniolaIn ultimii ani lumea s-a speriat inutil de spectrul unor pseudo-pandemii precum boala vacii nebune, gripa aviara sau cea porcina, care in cele mai grave cazuri au facut maxim cateva mii de victime la nivel mondial. Prin comparatie, numai de gripa comuna mor cateva milioane de oameni anual. Pentru a vedea ce inseamna o adevarata pandemie, nu frici inocultate de companiile farmaceutice ahtiate dupa profituri din vaccinuri, haideti sa ne intoarcem in trecut.

Gripa spaniola a omorat, intre 1918 si 1920, circa 50 de milioane de oameni, aproximativ 2% din populatia lumii la acel moment. Declansata in ultimul an al primului razboi mondial, boala a facut de doua ori mai multe victime decat conflictul armat. Nimeni nu stie de unde a aparutĀ  si cum a disparut, de la sine, dupa numai doi ani. In primele 25 de saptamani de la declansarea sa, gripa spaniola a ucis 25 de milioane de oameni. Prin comparatie, SIDA a ucis 25 de milioane de oameni in primii 25 de ani de existenta.

Ciuma izbucnita in timpul imparatului biznatin Iustinian a rapus, intre anii 541 si 750, circa 60% din populatia Europei. Insasi imparatul a fost infectat, insa a supravietuit aproape miraculos.

Moartea Neagra, o alta pandemie de ciuma, izbucnita in 1347, a ucis 25 de milioane de europeni in numai cinci ani. La momentul respectiv populatia lumii era de aproximativ 500 de milioane. Boala se transmitea rapid la oameni prin intermediul puricilor.

In secolul optsprezece, circa 60 de milioane de europeni au murit de variola iar alte milioane au ramas orbi din cauza aceleasi boli. Aceasta este una dintre cele mai devastatoare boli infectioase din istorie. In secolul douazeci variola a ucis aproape 500 de milioane de oameni, dupa datele World Health Organization (WHO). Dupa un efort de vaccinare masiv, in 1979 s-a anuntat eradicarea variolei. Este de fapt singura boala infectioasa grava care a fost vreodata eradicata complet.

Sursa: Renne.ro

Etichete: , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.