Cum a schimbat Star Wars lumea

Scris de

De la roboti casnici pana la maini bionice si holograme la CNN, lumea incepe sa semene tot mai mult cu acea galaxie indepartata din Star Wars.

Au trecut 30 de ani de cand capodopera lui George Lucas a aterizat in cinematografe, dar urmele ei in societatea umana sunt tot mai adanci. Mostenirea Star Wars nu se limiteaza la cultura pop, ci atinge si politica mondiala sau stiinta.
In aceasta saptamana devotatii francizei se intalnesc in Orlando, Florida pentru conventia Star Wars Celebration V, care are loc incepand de azi pana duminica la Orange County Convention Center.

Star Wars nu inseamna numai cele sase filme. Inseamna romane, nuvele, benzi desenate, show-uri tv, jocuri, jucarii, documentare, mesaje virale. Iar forta imperiului lui Lucas e atat de mare incat in 2001, la recensamantul populatiei din Marea Britanie, 390.000 de oameni si-au declarat religia Jedi, a patra din tara. Acum 3 decenii filmul provoca pagube de sute de milioane de dolari economiei americane din scaderea productivitatii, dupa ce sute de mii de oameni plecau de la munca pentru a vedea pelicula in cinematografe.
Luna trecuta, un grup de artisti numit Improv Everywhere s-a filmat reconstituind rapirea Printesei Leia de catre Darth Vader la metroul din New York. Tot recent, producatorul de sisteme de navigatie TomTom a facut disponibile optiuni pentru voci ca in Star Wars pentru dispozitivele sale.

Urmarile seriei se vad si la Hollywood. Lucasfilm a fost prionier in realizarea de efecte moderne si a aratat ca vanzarea de marfa afiliata filmului (jucarii, tricouri, masti etc) poate aduce mai multi bani decat seria in sine – atunci cand creatorul George Lucas a batut palma pentru folosirea drepturilor pentru produse cu Pepsico a primit cam 2 miliarde de dolari.
Anii in care au aparut primele filme erau cei ai Razboiului Rece. Americanii realizeaza un proiect de aparare impotriva rachetelor nucleare inamice folosind lasere, rachete si alte mijloace. Iar numele de cod al proiectului este … “Star Wars”. Reagan insusi s-a referit la URSS ca “Imperiul Raului”, sintagma asemanatoare cu “maleficul Imperiu Galactic” din productie.

Americanii au incercat ca soldatii lor sa foloseasca anumite elemente parapshilogice, ceea ce aminteste la nivel de baza de Cavalerii Jedi. Iar de ceva vreme, programul Future Soldier Initiative aduce armuri care seamana cu clonele imperiale. In plus, o echipa a inceput realizarea unei masini zburatoare, idee prezenta in serie iar General Motors a prezentat impreuna cu NASA un robot ce va lucra cot la cot cu oamenii.
In noaptea alegerilor din SUA din 2008, CNN a prezentat corespondentii sai prin holograme asemanatoare scenelor in care “Imparatul” aparea in film. O companie din Hong Kong chiar a realizat niste jucarii bazate pe lasere atat de puternice incat seamana cu sabiile Jedi si pot provoca rani grave.
Dar nu se reduce totul la numai atat: maini bionice sau degete bionice ca cele folosite de personaje din film pot fi folosite acum de amputatii din intreaga lume. Pana si “Steaua Mortii” incepe sa apara, dupa ce in februarie Nathan Myhrvold, fost director pentru tehnologie la Microsoft, a facut o demonstratie cu un gadget care foloseste lasere pentru a distruge tantarii si a preveni malaria.
Ceea ce inseamna ca ideile din Star Wars pot ajunge sa salveze vieti.

Come to the Dark Side!

Sursa: Christian Science Monitor
Sursa foto: Christian Science Monitor

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. 1 binecunoscut troll says:

    Adica Reagan a numit URSS “Imperiul raului”!

  2. Da, ai dreptate. Am modificat. Fiti cu ochii pe noi! 😀

  3. […] media a mai anuntat cu aceasta ocazie ca vor aparea inca trei filme din noi din saga Star Wars, primul urmand a fi programat pentru 2015. George Lucas a declarat marti ca “a venit timpul sa […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.