De ce nu vom iesi curand din criza

Scris de

Enjoy_Capitalism - Sursa foto: media.photobucket.comPentru ca sistemul pur capitalist nu merge. Incurajeaza lenea, profitul usor, coruptia si falsele modele. Iar crizele ciclice cu care acesta ne-a obsinuit deja sunt o dovada in acest sens. Balonul creste, creste si apoi face poc.

Pentru ca marile economii mondiale au tiparit bani cu vagoanele care deocamdata sunt blocati. Cand vor incepe insa sa curga prin piete vom avea “inundatie” sub forma de hiperinflatie iar salariile nu vor putea tine pasul cu ea. Asta inseamna ca va scadea puterea de cumparare si implicit consumul, motorul economiilor liberaliste. Banii se vor devaloriza si vom merge cu un portofel doldora de bancnote ca sa cumparam o paine.

Nu vom iesi din criza pentru ca bancherii, ale caror funduri au fost salvate cu bani publici, au memoria scurta. Desi nu sunt decat semne anemice de relansare economica, bosii din marile banci arunca iar cu bonusuri de miliarde de dolari iar angajatii vor incerca sa riste din nou pentru a castiga tot mai mult la sfarsit de an. Se vor inventa alte instrumente economice iar agentiile de rating vor spune iar ca acestea sunt sigure, in schimbul unei bucati grase din prada.

Nu vom iesi din criza curand pentru ca somajul creste in continuare. A atins maximul ultimilor 26 de ani in SUA (10,2%). Totodata, in Marea Britanie numarul persoanelor fizice care si-au declarat falimentul a crescut cu 28% in trimestrul trei al acestui an comparativ cu perioada similara din 2008. Mai mult, rata somajului a crescut si in Canada, ajungand la 8,6% in octombrie, comparativ cu nivelul de 8,4% consemnat în septembrie. Sa nu uitam nici ca numarul de falimente de firme a crescut in Germania, economia locomotiva a Europei, cu peste 12% numai in august. Asta vi se pare revenire din criza? Mie nu!

Nu vom iesi curand din criza pentru ca liderii G20 vorbesc de noi programe de stimulare a economiilor, adica de noi vagoane de bani tipariti. De ce sa stimulezi ceva ce si-a revenit si care nu mai are nevoie de aparate pentru a respira? Pentru ca mari companii inca falimenteaza si pentru ca vestile proaste, asemeni gunoiului, sunt bagate metodic sub pres. Va dau eu cateva exemple de astfel de mizerii insuficient mediatizate sau comentate de liderii lumii. Este cazul falimentului CIT Group de la inceputul acestei luni, banca cu o istorie de un veac si cu peste 1 milion de clienti. In acelasi timp, marile grupuri financiare pierd in continuare vapoare de bani. Vezi cazul celui de-al doilea mare creditor ipotecar din SUA, Freddie Mac, care a postat pierderi de 5 miliarde de dolari în trimestrul trei al acestui an. Vezi un alt exemplu in Marea Britanie, unde institutia de credit controlata de guvern – Royal Bank of Scotland – a postat in ultimul trimestru pierderi de 3 miliarde de dolari. Recuperarea institutiei financiare, aflata la un pas de colaps la inceputul lui 2009, va dura ani intregi.

Nu, nu am scapat de criza. Mai mult ca sigur 2010 va fi un nou an extrem de dificil in care ne vom confrunta cu un nou val de recesiuni. Criza in forma literei “W” este ceea ce traim acum.

Sursa: Renne.ro

Etichete: , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.