Dictatorii si mamele lor

Scris de

Cei care au fost iubiti si favorizati de mame in copilarie tind sa pastreze intreaga viata o stima de sine foarte ridicata si o incredere de neclintit, conform cercetarilor lui Sigmund Freud.

Astfel de mame care au devenit celebre prin insasi celebritatea propriilor copii sunt Olympia, mama lui Alexandru cel Mare si Letizia, mama lui Napoleon Bonaparte. Prima a reusit sa-l invete pe marele macedonean ambitia si dorinta de putere, iar cealalta l-a invatat pe viitorul imparat francez disciplina.

Mama lui Kim Jong al II lea a purtat titlul de ”eroina anti-japoneza”, in timp ce mama lui Sadam Hussein cel de “Mama a militantilor”.

Klara a fost cea care l-a incurajat pe Fuhrer sa-si urmeze cariera de artist, acesta amintindu-si de ea cu multa dragoste si adoratie. Cei care au studiat viata lui Hitler sunt de parere ca insasi incapacitatea lui Eduard Bloch, doctorul Klarei, de a o salva pe aceasta sta la originea urii sale pentru evrei.

Despre mama sa, Ecaterina, Stalin si-o amintea ca fiind o femeie dedicata cauzei de a-l transforma in preot. Dupa ce a inceput ascesiunea lui catre putere, a adus-o intr-un palat unde a vizitat-o destul de rar, iar in ultima conversatie a lor doctorul isi aminteste cum Stalin, numit Soso, isi intreba mama de ce l-a batut iar aceasta ii raspundea ca dorea sa-l ajute sa ajunge in frunte, insa nu pentru a ocupa locul fostului tar cum afirma acesta, ci pentru a fi un preot bun.

Jean Claude Duvalier, fostul dictator al poporului haitian, a fost influentat in mod decisiv de mama sa, adepta a practicilor voodo, in ceea ce priveste relatia cu sotia sa dar si cu puterea, aceasta fiind alaturi de el in exilul catre Alpii francezi si Paris, dar si in arestarea la domiciliu cauzata de crimele sale impotriva umanitatii.

Autor: Irimia Oana Iulia

Sursa: Foreign policy
Sursa foto: Love as a Spiritual Force

Etichete: , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.