Yahoo! vinde 20% din Alibaba pentru 7,1 miliarde de dolari

Scris de

Yahoo! a ajuns la un acord pentru rascumpararea de catre gigantul chinez Alibaba a jumatate din actiunile pe care compania americana le detine la aceasta, intr-o tranzactie de 7,1 miliarde de dolari.

Operatiunea va netezi calea pentru ca Alibaba sa se listeze la bursa in urmatorii ani, lucru aproape imposibil acum, cand Yahoo! detinea 43% din titluri. La aceasta valoare, Alibaba, cea mai mare companie chineza de comert online, este evaluata la 35 de miliarde de dolari.
Potrivit acordului, Yahoo! va putea vinde un alt pachet de 10% atunci cand va avea loc oferta primara de actiuni sau va putea solicita Alibaba sa le rascumpere la pretul de oferta. Dreptul expira in 2015.
Companiile vor mai coopera si in alt sector: americanii au permis Alibaba sa opereze Yahoo! China sub brandul Yahoo! inca patru ani de acum inainte, in schimbul unei sume de bani. Finalmente, Alibaba va licentia o serie de patente ale Yahoo!

Relatiile dintre cele doua companii au fost reci in ultimii ani, mai ales dupa ce Alibaba a vandut subsidiara de plati Alipay catre fondatorul Jack Ma fara sa se consulte cu actionarul Yahoo! Ma a mai “amenintat” apoi Yahoo cu o oferta de preluare ostila, cum de altfel a vrut si AOL. De asemenea, in 2010, Yahoo a luat partea Google, atunci cand aceasta era la cutite cu statul chinez in privinta cenzurii din motorul de cautare. In trecut, atat Microsoft, cat si Google au fost interesate de achizitionarea unor bucati din pionierul internetului.

Yahoo! a cumparat pachetul de actiuni la Alibaba in 2005 pentru un miliard de dolari. Societatea mai are un alt activ foarte valoros, respectiv 33% din Yahoo! Japan. Aceasta este controlata de catre operatorul de telefonie si internet Softbank din Japonia, care are 40,16% din titluri.

Unul dintre principalii actionari ai Alibaba este Temasek Holdings, fondul suveran al statului Singapore.

Sursa: Engadget
Sursa foto: Digital Trends

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. […] Ultimul director general, Scott Thompson, a dorit sa vanda o parte din aceste participatii pentru 7,1 miliarde de dolari. El a fost fortat sa-si dea demisia in urma unui scandal pornit dupa ce s-a aflat ca a mintit in […]

  2. […] Alibaba este un conglomerat cu servicii asemanatoare Amazon si Ebay si care in ultimii ani s-a remarcat printr-un conflict cu Yahoo!, care detinea 40% din grupul chinez pana s-a decis sa isi reduca participatiile. Problema este ca […]

  3. […] Yahoo! a realizat un profit de 3,16 miliarde de dolari pe cel de-al treilea trimestru, in principal ca urmare a vanzarii unei portiuni din actiunile detinute la grupul chinez de comert Alibaba. […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.