Yahoo! a furat-o pe Marissa Mayer de la Google pentru postul de director general

Scris de

Cautarea s-a terminat: dupa ce luni de zile Yahoo! ramasese fara director executiv, iata ca gigantul obosit al internetului a numit-o la conducere pe Marissa Mayer, pana mai ieri vicepresedinte Google.

Mayer a fost unul dintre primii 20 de angajati la compania din Mountain View si prima femeie inginer din cadrul Google. Anterior ea a condus chiar divizia de cautare pe internet a Google si a participat la dezvoltarea unor servicii ca iGoogle, Gmail sau Google News. Larry Page a indepartat-o, insa, in 2010 si a numit-o la conducerea unitatii care se ocupa de Google Maps si servicii de localizare din cadrul gigantului.

Mayer este al cincilea lider din ultimii patru ani pentru Yahoo! Ea si-a demisia ieri si de azi se va prezenta la noul job. La doar 37 de ani ea a ajuns la o avere de 300 de milioane de dolari. Mayer are de revigorat o companie care pare ca si-a pierdut menirea. Daca la finele anilor ’90 Yahoo era practic sinonim cu internetul, de la mail la motoare de cautare, acum compania a ramas in urma Google si Facebook si concureaza chiar si cu Twitter pentru reclame. Mayer e comparabila cu Sheryl Sandberg, care este considerata “creierul” din spatele lui Mark Zuckerberg de la Facebook. Sandberg a fost si ea anterior la Google si a lucrat chiar impreuna cu Mayer; ba chiar cele doua au dus stindardul cauzei femeilor pentru a fi executivi in Silicon Valley. Numirea este o lovitura pentru actualul director interimar Ross Levinsohn, despre care se spunea ca va fi numit la conducere.

Ce mai reprezinta acum Yahoo!

Utilizatorii de internet au petrecut in medie 2 ore si 15 minute pe site-urile Yahoo!, fata de peste 6 ore pe Facebook, potrivit ComScore. Pe langa o serie mare de servicii si produse, precum Yahoo! Sports, Yahoo! Finance, Yahoo! News sau Flickr, cele mai valoroase active ale sale sunt participatiile la gigantul comertului online Alibaba din China si cea de la Yahoo! Japan, detinuta in comun cu operatorul telecom Softbank. Ultimul director general, Scott Thompson, a dorit sa vanda o parte din aceste participatii pentru 7,1 miliarde de dolari. El a fost fortat sa-si dea demisia in urma unui scandal pornit dupa ce s-a aflat ca a mintit in privinta unei diplome. Inainte de a pleca el a reorganizat Yahoo, a conceput un plan de concediere pentru 14% a fortei de munca si a inchis 50 de servicii. Spre deosebire de Thompson, Mayer chiar are o diploma in informatica si, in plus, este specialista in inteligenta artificiala. Ea trebuie sa readuca si advertiserii care s-au indepartat de companie in ultimii ani.
Carol Bartz, sefa anterioara, a fost concediata prin telefon in luna septembrie dupa ce a fost o calamitate pentru companie si a enervat partenerii si actionarii.

Vanzari in prabusire

Vanzarile Yahoo au scazut in 2012 pentru cel de-al treilea an consecutiv, cu 21%, la 4,98 miliarde de dolari, fata de un maxim de 7,21 miliarde dolari în 2008.
Compania a respins in 2008, inaintea crizei, o oferta de cumparare de 44 miliarde de dolari din partea Microsoft. Acum capitalizarea Yahoo este de doar 20 de miliarde de dolari. Yahoo este destinatie pentru 700 de milioane de utilizatori de internet, cat viziteaza lunar “proprietatile” sale.

Update: Marissa Mayer tocmai a anuntat ca este insarcinata. Felicitari!

 

Sursa: The Verge
Sursa foto: Business Insider

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. Andreea says:

    Respect pentru aceasta femeie, ii doresc mult succes. Este un exemplu de urmat pentru multi dintre noi

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.