Google a santajat Acer sa nu mai lanseze un telefon impreuna cu Alibaba
Scris de Daniel Ionascu
Dupa ce Apple a declansat “razboiul termonuclear” impotriva Android, iata ca si Google incepe sa foloseasca acelasi gen de tactici impotriva rivalilor.
Dow Jones scrie ca Acer a anulat lansarea unui smartphone realizat impreuna cu Alibaba Group, una dintre cele mai mari companii cu activitati pe internet din China, dupa ce Google “si-a exprimat ingrijorari” in privinta acestuia. Alibaba este un conglomerat cu servicii asemanatoare Amazon si Ebay si care in ultimii ani s-a remarcat printr-un conflict cu Yahoo!, care detinea 40% din grupul chinez pana s-a decis sa isi reduca participatiile.
Problema este ca smartphone-ul ce urma sa fie lansat, CloudMobile A800, rula sistemul de operare Aliyun OS. In esenta, acesta este un Android dezbracat de toate serviciile Google, care sunt inlocuite de propriile solutii ale Alibaba si de aplicatii bazate pe cloud-computing. Aceasta din urma a anuntat ca “Acer a fost notificata de Google ca daca produsul ruleaza Aliyun OS, atunci Google va termina cooperarea sa legata de Android si alte tehnologii licentiate cu partenerul nostru”.
Ceasul al 12-lea
Mai pe romaneste, Google a amenintat Acer ca nu va mai avea acces rapid la codul-sursa al noilor versiuni de Android si nici nu-i va mai licentia tehnologiile sale proprietare, precum Gmail, Google Maps sau magazinul virtual de aplicatii Google Play. Chiar daca Android este open source, Acer nu ar fi putut lansa produse bazate pe acesta decat foarte tarziu in urma concurentei si fara a integra serviciile Google, ceea ce scade considerabil atractivitatea produsului.
Pe de alta parte, un oficial Acer care a cerut anonimatul a declarat ca societatea sa “va continua sa comunice cu Google iar compania inca doreste sa lanseze noul smartphone bazat pe software Alibaba”.
De altfel, Google a reusit oprirea lansarii in ceasul al 12-lea, caci Reuters a scris ca jurnalistii deja au calatorit in Shanghai, unde urma sa aiba loc evenimentul, pentru ca apoi sa fie expediati. Ceea ce inseamna ca Acer a ramas deja cu o serie de telefoane produse in uzine iar investitia ar putea fi degeaba. Ceea ce inseamna ca Google ii va provoca o paguba. Acer este cel mai cunoscuta indeosebi ca producator de PC-uri, insa din cauza scaderii vanzarilor din ultimii ani, compania si-a diversificat portofoliul prin introducerea de telefoane si tablete. Aproximativ 90% dintre acestea ruleaza Android.
Chinezarie cu piraterie
Pe de o parte, Aliyun OS poate rula fisierele .apk prin virtualizare, astfel ca orice utilizator cu un dispozitiv bazat pe acesta poate instala aplicatii Android. Ceea ce se traduce intr-o rata foarte mare de piratare a aplicatiilor, problema de care dezvoltatorii de jocuri si aplicatii s-au plans recent. Mai mult, Departamentul de Justitie din SUA a inchis recent trei site-uri de pe care se puteau descarca aplicatii piratate Android. Pe de alta parte, miscarea avantajeaza Google, care blocheaza un competitor direct. Chiar daca Aliyun OS va aparea doar in China, tara asiatica e deja cea mai mare piata din lume. Daca Aliyun OS ar fi devenit foarte popular, Google ar pierde venituri din folosirea serviciilor sale pe mobile. Iar ambitiile Alibaba sunt foarte mari: sa prinda Android din urma in China. Desi Android este disponibil in statul asiatic, Google a pierdut cota de piata in China pe zona motoarelor de cautare, mai ales dupa retragerea din 2010 ca urmare a scandalului privind cenzura. In mai existau mai mult de un milion de telefoane Aliyun in China, fiind in principal realizate de catre producatorul de electrocasnice Haier si Beijing Tianyu Communication Equipment Co, care le vinde sub brandul K-Touch.
“Don’t be evil”
Pe de alta parte, daca Apple sau Microsoft ar face acelasi lucru ca si Google, atunci cu siguranta ar fi aratate cu degetul. In fapt, acestea chiar asta au facut. Cand Steve Jobs a considerat Android un “furt” si a declansat actiuni fara precedent in justitie, Google propovaduia libertatea de alegere si concurenta pe piata. Cand Apple a patentat ecranul rectangular cu colturi rotunde, Google se plangea ca este prea general. Cu aceeasi ipocrizie, Google a patentat ideea de a avea o casuta de cautare in mijlocul paginii cu doua butoane si cateva linkuri langa. Cand Microsoft a bagat pe gat consumatorilor browserul Internet Explorer a primit amenzi uriase de la Comisia Europeana. Iar cand Intel a profitat de pozitia sa si a oferit favoruri si reduceri producatorilor de calculatoare pentru a-i determina sa nu realizeze produse cu procesoare AMD, a fost si amendata cu 1,5 miliarde de dolari de Comisia Europeana si a platit si o suma colosala de 1,25 miliarde de dolari rivalului AMD. Si a mai fost obligata sa licentieze o serie de tehnologii catre Via si Nvidia.
Si chiar daca Google lupta impotriva unei “chinezarii”, cand te gandesti ca mantra sa este “Don’t be evil”…
PS: daca Google tot incepe sa puna recalcitrantii cu botul pe labe, poate incepe sa faca acelasi lucru si cu producatorii si operatorii care nu ofera update pentru sistemul de operare minim doi ani!
Update: Google a anuntat oficial ca problema consta in faptul ca membrii Open Handset Alliance si-au asumat sa nu fragmenteze compatibilitatea Android. Alibaba a replicat ca Aliyun OS este bazat pe Linux, nu pe Android, asa ca nu are de ce sa fie compatibil cu Android. Sa vedem cum afecteaza aceasta masura si Baidu Cloud, un alt competitor creat prin bifurcarea Android. Amazon, care a modificat total Android in Kindle Fire OS, nu este membru al Open Handset Alliance. In esenta, Google incearca sa sperie producatorii de hardware sa nu faca gadgeturi cu noile platforme, astfel incat sa distruga unitatea Android. Pe de alta parte, Haier este membru al OHA si nimeni din Mountain View nu le-a dat peste mana cand au lansat propriile dispozitive cu Aliyun.
Etichete: Acer, Alibaba, Alibaba Group, Aliyun OS, Amazon, Android, Apple, Baidu, Baidu Cloud, extern, Google, Haier, Intel, K-Touch, Kindle Fire OS, Linux, Microsoft, nVidia, sisteme de operare, stiri, Via, video
Comentarii (2)
[…] de alta parte, si Google poate sa dea cu barda cand e nevoie sa isi apere ecosistemul. Anul trecut, gigantul online a amenintat Acer cu excluderea din alianta care gestioneaza Android si incetarea colaborarii pe orice produs, dupa […]
[…] Google a fortat Acer sa anuleze lansarea unui telefon realizat cu sistemul de operare Aliyun OS de l…. Microsoft ar putea chiar sa “indulceasca” oferta, daca le promite producatorilor care […]