HTC lucreaza la un sistem propriu de operare pentru a-si majora prezenta in China

Scris de

Producatorul taiwanez HTC dezvolta un sistem de operare specific pentru piata chineza, care va fi lansat pana la sfarsitul anului si va integra o serie de servicii web locale precum Sina Weibo, scrie Wall Street Journal.

Presedinta consiliului de administratie Cher Wang monitorizeaza indeaproape realizarea produsului. Pana acum nu se stie daca acesta va fi bazat pe Android dar va avea un skin specific sau va fi bazat pe altceva.

„Independenta informatica”

Autoritatile chineze au avertizat de mai multe ori ca producatorii locali sunt prea dependenti de Android de la Google, statul asiatic avand ambitia de a-si realiza „independenta informatica”, astfel incat sa nu mai depinda de tehnologie straina.

Oficialitatile chineze au laudat conglomeratele locale de internet Alibaba si Baidu pentru realizarea propriilor sisteme de operare. Wang a avut deja discutii cu autoritatile chineze despre sistemul de operare al HTC, iar o serie de prototipuri care il ruleaza au fost deja expediate oficialilor de la Beijing. Problema e ca nu e asa usor sa dezvolti unul si sa il faci si de succes. In afara de Android, care detine o cota globala de 79%, si iOS de la Apple, niciun sistem de operare nu detine o cota mai mare de 4%, cat are Windows Phone, iar acesta beneficiaza de resursele imense ale Microsoft.

Precedentul Acer

Pe de alta parte, si Google poate sa dea cu barda cand e nevoie sa isi apere ecosistemul. Anul trecut, gigantul online a amenintat Acer cu excluderea din alianta care gestioneaza Android si incetarea colaborarii pe orice produs, dupa ce grupul taiwanez a realizat un smartphone cu sistemul de operare al Alibaba. In fapt, reporterii au fost intorsi din drum chiar cand mergeau spre conferinta, atat de dezvoltat era proiectul si de grele au fost amenintarile. Ca si Acer, HTC e membra a aceleiasi aliante.

Desigur, Google acuza Alibaba ca sistemul acesteia incalca proprietatea intelectuala a Android, lucru pe care grupul chinez il neaga. Relatia Beijingului cu Google s-a distrus in 2010, cand motorul de cautare nu a mai cenzurat cautarile si a redirectionat traficul prin Hong Kong. Chiar si acum, multe dintre serviciile Google sunt cenzurate sau filtrate de catre stat.

HTC estimeaza prima pierdere din istorie

Pe de alta parte, miscarea HTC pe o concentrare mai mare catre China subliniaza importanta acestei piete, vanata chiar si de Apple. HTC vinde smartphone-uri in China din 2010, dupa ce anterior comercializa produsele sub brandul Dopod. HTC are mari probleme din cauza scaderii vertiginoase din ultimii doi ani, cand veniturile sale au scazut cam la jumatate fata de perioada de glorie cand era cel mai mare producator Android. Nici One X, nici nava-amiral din acest an, HTC One, nu au putut salva compania, care estimeaza acum pe cel de-al treilea trimestru prima sa pierdere din istorie… Ceea ce a dus la ingrijorari ca societatea va fi preluata de un competitor mai puternic.

Umilinta Apple in China, Xiaomi il fura pe Hugo Barra de la Google

In schimb, cota de piata a HTC a urcat in China din jur de 2,6% la 6%, ceea ce este masiv. Problema e ca in China are de infruntat foarte multi rivali: Samsung este lider de piata, urmat de un alt gigant – Lenovo. Pe langa acestia exista si rivalii traditionali ca Huawei si ZTE, plus o pleiada de producatori mici si noi, precum CoolPad, Meizu, Oppo si Xiaomi, care este supranumita „Apple al Chinei”.

Pentru a ilustra cat de dura este concurenta trebuie mentionat ca aceasta din urma tocmai l-a antamat pe vicepresedintele Google Hugo Barra. Mai mult, Xiaomi are o cota de piata mai mare decat Apple, fiind pe pozitia a sasea, cu 5% din piata, fata de 4,8% pentru Apple, potrivit Canalys. Iar CoolPad este pe pozitia a treia, cu 12,2%.

Samsung incearca Tizen de mana cu Intel

Este de remarcat si faptul ca HTC nu este singura care incearca cu o platforma proprie. Samsung a dezvoltat Bada, care la un moment dat era mai popular decat Windows Phone, insa acum conlucreaza cu Intel pentru Tizen. Samsung incearca sa isi reduca dependenta de Google si in acest an va avea propria conferinta a dezvoltatorilor, concentrata pe interfata sa TouchWiz. Aici este asteptata, insa, si dezvelirea primului smartphone Tizen. Cel mai probabil Samsung incearca imbarcarea dezvoltatorilor pentru TouchWiz, interfata care sa fie apoi prezenta si pe Tizen. In acest mod ar putea avea un suport mai mare pentru noua platforma, mai ales ca este gandita sa ruleze aplicatii Android dar sa suporte si arhitectura x86.
Pe de alta parte, doua companii cu sisteme de operare proprii au facut drumul invers: Nokia a renuntat la propriul Symbian iar BlackBerry nu se simte prea bine cu BlackBerry 10 OS. Iar Palm a decedat deja in bratele HP, desi webOS era apreciat.

Anterior, zvonurile au mai legat HTC de webOS, iar in acest an compania a suferit o “umilinta” cu telefonul HTC First, bazat pe Facebook Home.

Sursa: Wall Street Journal
Sursa foto: www.soyacincau.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.