Analist: HTC a fost scoasa la vanzare. Compania infirma

Scris de

Producatorul taiwanez de smartphone-uri HTC a fost scos la mezat de catre Cher Wang, presedinta companiei, potrivit unei postari de pe reteaua sociala Sina Weibo realizata de catre analista Alice Sun de la EE Times.

Situatia ar surveni dupa ce HTC One nu a reusit sa revitalizeze compania chiar daca a avut vanzari mai bune decat One X, nava-amiral de anul trecut, iar producatorul estimeaza ca va sfarsi trimestrul al treilea cu o pierdere, prima din prima din ultimii zece ani, cu o marja operationala intre 0% si -8%.

Sun are un palmares anterior bun, insa acum societatea neaga vanzarea. Intai de toate vestea a fost infirmata de catre Ray Yam, seful operatiunilor pe China. Dupa care, chiar Wang si-a asigurat colegii ca HTC nu va fi vanduta, la un eveniment corporatist.
Pentru ca in final compania sa trimita un raspuns oficial. “In urma intrebarilor recente legate de zvonurile ca HTC cauta un cumparator, vrem sa confirmam ca aceste zvonuri nu sunt adevarate. HTC este decisa sa inoveze si vom continua sa furnizam noi produse cu design nou clientilor din intreaga lume. Apreciem suportul si afirmarea clientilor nostri si avem noi initiative pentru a ne dezvolta mai departe prezenta noastra globala si o resurgenta a brandului HTC”, se arata in comunicat.

Pe de alta parte, desi si-a sters postarea “pentru pace si liniste”, Sun sugereaza ca povestea este departe de a se fi terminat.

Potrivit IDC, HTC a livrat 5,1 milioane de smartphone-uri in cel de-al doilea trimestru, fata de 9,1 milioane in acelasi interval din urma cu un an, desi piata a crescut cu 45%. In 2010, HTC era cel mai mare producator Android. Pana acum, doar LG si Sony au reusit sa treaca de la pierderi la profit dintre producatorii Android, insa asta doar datorita faptului ca cele doua grupuri sunt foarte mari si au alte operatiuni care sa sustina activitatile.

Fratia durerii

HTC nu isi permite acest lux. Francisco Jeronimo, analist la IDC, avertiza recent ca HTC are prea putini bani la indemana si ca fara profit are de infruntat provocari serioase in privinta supravietuirii. Compania avea in conturi 1,61 miliarde de dolari la finele lunii iunie si imprumuturi pe termen scurt de 331 milioane de dolari, potrivit Wall Street Journal.

HTC One este unul dintre cele mai bune smartphone-uri Android iar HTC One Mini impresioneaza in mod egal. Mai mult, compania se pregateste de lansarea primului sau phablet, HTC One Max, cu ecran de 5,9 inci. Potrivit lui Jeronimo, este problematic faptul ca HTC One a fost ales “cel mai bun smartphone din lume”, dar compania nu reuseste sa faca un profit din el.

Astazi, societatea a anuntat un program de rascumparare de actiuni in valoare de 145 milioane de dolari, evident pentru a propti pretul actiunilor.

In acest moment, capitalizarea HTC este de doar 4 miliarde de dolari. Spre comparatie, in “fratia durerii” Nokia are o capitalizare de 14,8 miliarde de dolari, pe cand BlackBerry valoreaza 4,69 miliarde de dolari.

Cine ar putea fi petitorii

Cei mai indicati cumparatori sunt rivalii chinezi ai companiei, respectiv Lenovo, Huaweisau ZTE Corp, care inregistreaza cresteri puternice pe segmentul smartphone-urilor datorita boom-ului din China.

Lenovo dorea in ianuarie preluarea BlackBerry iar Huawei ar cam vrea cumpararea Nokia.  Pe de alta parte, e greu de crezut ca guvernul taiwanez ar putea tolera o astfel de tranzactie, dupa cum nici acestia nu ar putea accepta sa fie supervizati.

Ceea ce ne duce cu gandul la urmatoarea tura de potentiali cumparatori: marile companii din IT fara o prezenta in lumea mobila. Iar aici nu pot fi decat Amazon, Hewlett-Packard sau Microsoft.

Amazon a vrut in anii din urma sa fuzioneze cu Research in Motion, producatorul dispozitivelor BlackBerry, insa a renuntat.

HP, la randul sau, a ingurgitat de curand Palm si nu i-a facut prea bine, renuntand la smartphone-urile si tabletele webOS. Insa acum pariaza pe tablete Android si va oferi, candva, si un smartphone.

Microsoft a negociat, la randul sau, cumpararea diviziei de smartphone-uri a Nokia, insa cele doua nu ajuns la consens. Nu poate fi exclusa nici o fuziune cu producatorii locali de PC-uri Asus sau Acer, care au, la randul lor de o prezenta pe segmentul de smartphone. Ambele firme produc acum telefoane Android, dar nu se compara nici pe departe cu oferta HTC.

“Caderea din Rai” a HTC este o alta fateta a ascensiunii puternice a Samsung, care matura competitorii mai mici din calea sa. Saptamana trecuta NEC a anuntat ca se retrage de pe piata smartphone-urilor din cauza intensificarii competitiei si a vanzarilor slabe.

Sursa: Engadget
Sursa foto: The Verge

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.