Harjoneli birocratice de Palat
Scris de Liliana Marculescu
Palatul Cotroceni. Conferinta de presa. Abia intors de la mare, din concediu, presedintele e pe val. Momentul e ideal. Premierul a plecat. Tot in concediu. Tema conferintei: expunere despre mersul corespondentei intre Palatul Victoria si Palatul Cotroceni, atat dus cat si intors, cu data si ora, si citirea in colectiv a Legii CSAT, capitolul despre atributiile Consiliului.
Ce a spus presedintele nou? Nimic. A reluat o declaratie anterioara ca suspecteaza privatizarea CFR Marfa ca nu ar fi corecta. In regula. Este Presedintele Romaniei, este informat. Daca a facut o afirmatie publica, asta inseamna ca este pregatit sa o sustina si mai departe cu altceva decat niste simple presupuneri si speculatii. Nu a facut-o.
Se poate si altfel? Da. Saptamana trecuta, Departamentul de Stat a lansat o alerta antiterorista globala de cel mai inalt grad catre toti cetatenii americani aflati in strainatate, prin care ii avertizeaza ca Organizatia Al Qaeda pregateste noi atacuri in luna august, in special in zona Orientului Mijlociu si Africa de Nord. In urma acestui avertisment, 21 de ambasade americane au fost inchise temporar.
Pentru a sustine acesta masura politica a Executivului american, republicaniii si democratii au iesit umar la umar, in emisiunile televizate, explicand ca este vorba despre o amenintare atat de serioasa incat polemicile despre legalitatea programelor de supraveghere ale Agentiei Nationale de Securitate (NSA) trebuie amanate pana la indepartarea pericolului. Interesul national este deasupra oricaror neintelegeri intre partide.
Programul NSA pe baza caruia a fost trasa concluzia privind iminenta unui nou atac terorist scaneaza si aduna sistematic comunicari din email-uri si de pe telefoanele celulare si a suscitat vii critici referitoare la modul in care este incalcata intimitatea si drepturile civile ale persoanei. Este unul dintre acele programe deconspirate si incriminate recent si de Edward Snowden, fostul angajat al NSA si CIA.
In toata povestea asta, hartiile oficiale au circulat pe tacute intre NSA, CIA si Departamentul de stat. Directorul NSA nu a citit in fata ziaristilor care sunt atributiile CIA, conform legii, si nici presedintele Barack Obama nu a batut obrazul Agentiilor – ca una, ca alta. Avertismentul international a fost redactat, emis si trimis. Punct.
La noi insa transparenta a devenit harjoneala si cleveteala institutionala fara pauza si fara sfarsit. Desigur in fata camerelor de televiziune. Altfel nu are destul farmec. Farmecul desuet al ciorovaielii la televizor, in fata tuturor.
Etichete: CFR Marfa, CSAT, intern, opinii, privatizare, recomandari, Traian Basescu

