DEA a falsificat investigatii pornind de la datele NSA

Scris de

O unitate speciala din cadrul Drug Enforcement Administration (DEA), agentia americana de lupta anti-drog, a folosit date culese cu ajutorul programelor de supraveghere ale NSA pentru a investiga cetateni americani iar apoi si-a acoperit urmele, potrivit Reuters.

Pentru cine a trait intr-o pestera in ultimele doua luni, analistul Edward Snowden a prezentat public cu documente si dovezi activitatile extinse de supraveghere derulate de NSA, agentia devenind de facto „Big Brother”. Mai intai de toate s-a aflat ca gigantii internetului, Google, Facebook, Yahoo, Microsoft, AOL etc, sunt fortati cu ajutorul unui tribunal secret sa livreze orice date solicita NSA. Ulterior, au ajuns pe internet informatii despre XKeyscore, o unealta cu ajutorul careia NSA colecteaza absolut tot ce faci pe internet, de la chat si email la cautarile efectuate. Ca sa nu mai zic de colectarea de metadate privind vorbitul la telefon, ceea ce permite oricand localizarea apelului.

Ei bine, daca NSA ar avea voie sa spioneze toata planeta pe motiv ca ar fi o agentie militara, FBI si DEA au ca sarcini investigatiile interne ale SUA, ceea ce inseamna ca trebuie sa respecte drepturile constitutionale ale cetatenilor americani.

Numai ca DEA si-a acoperit urmele relatiei sale cu NSA instruindu-si agentii sa recreeze retroactiv investigatiile pentru a ascunde datele provenite de la NSA. Sigur, DEA organizeaza si expeditii peste hotare avand chiar si o divizie aeropurtata, insa problema principala e cu drepturile constitutionale.

Pe romaneste, DEA a mintit avocatii apararii, procurorii si chiar judecatorii.

Procesul ascunderii urmelor este numit „constructie paralela”. Potrivit sursei citate, aceasta ar putea fi legala in stabilirea cauzei probabile pentru un arest, dar sa o folosesti pentru a ascunde cum a inceput investigatia, atunci ar viola regulile prin ascunderea de informatii utile acuzatilor.

„E ca spalarea de bani”, spune un fost agent DEA.

Membrii Congresului au cerut demisia lui James Clapper, sefului oficiului pentru spionaj (Director of National Intelligence -nr), pe motiv ca a mintit pur si simplu parlamentul american atunci cand a spus ca nu se colecteaza informatii privind cetatenii SUA.

Sursa: The Verge
Sursa foto: newspirates.com

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] trecute s-a aflat ca Drug Enforcement Agency (DEA), agentia americana anti-drog, are o unitate secreta care foloseste datele NSA si pe urma isi „spala” propriile investigatii pentru a acoperi faptul ca are informatii din alte surse, mintind practic avocatii celor acuzati, […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.