NSA si FBI supravegheaza masiv sistemele Apple, Google, Facebook, Microsoft, Yahoo si AOL

Scris de

Ai cont de Yahoo Messenger? Stai pe Facebook? Ai Gmail sau te uiti pe YouTube? Folosesti iMessage pe iPhone? Smartphone Android? Skype? Ghinion!… tocmai ai fost interceptat de catre guvernul american.

O adevarata furtuna mediatica s-a declansat de cateva zile peste Ocean, dupa ce Washington Post a aratat ca autoritatile si agentiile americane au acces la comunicatiile realizate prin marile companii americane iar The Guardian a prezentat un ordin al unei instante care obliga Verizon, cel mai mare operator telecom din SUA, sa inregistreze si sa pastreze toate apelurile telefonice. Ulterior au iesit la iveala aceleasi proceduri si pentru AT&T si Sprint.

Big Brother sta cu ochii pe comunicatiile din toata lumea dar care se intampla sa fie realizate prin companiile americane, cu scopul de a depista teroristii sau amenintarile la adresa securitatii nationale din partea altor state.

Informatiile au aparut dupa ce un agent al serviciilor secrete a facut publica o prezentare Power Point despre un sistem numit PRISM, care intercepteaza cam tot ce misca din 2007 incoace. Circa unul din 7 rapoarte ale serviciilor de informatii ar avea ca sursa programul PRISM. “Ei literalmente pot vedea cum prind contur ideile tale pe masura ce tastezi”, spune ofiterul de informatii.

In sistem ar mai fi preluate si informatiile care circula prin conturile AOL sau PalTalk – un serviciu de chat si mesagerie – insa lipseste din peisaj Twitter, care a refuzat sa se implice. De asemenea, Dropbox a anuntat ca nu are nicio legatura cu programul. De asemenea, guvernul britanic ar fi avut acces la informatiile din sistem prin GCHQ, echivalentul englez al NSA.

Casa Alba apara programul

Partea interesanta de abia acuma incepe: Casa Alba a recunoscut ca are acces la informatii si ca fiecare membru al Congresului stie de el, dar gigantii internetului, de la Google si Facebook pana la Apple, Microsoft si restul s-au grabit sa nege faptul ca guvernul are “acces direct” la serverele proprii. Google a spus clar ca avocatii sai chiar lupta cu guvernele in instanta atunci cand solicitarile nu sunt bazate pe dovezi si ca orice inmanare de date este bazata doar pe mandat judecatoresc.

Atat Larry Page, seful Google, cat si Mark Zuckerberg de la Facebook sau reprezentantii Apple au negat vehement implicarea si spus ca nici macar nu au auzit de PRISM pana cand presa nu a scris despre program. Ba mai mult, Page a spus ca “secretomania submineaza libertatile pe care toti le pretuim”, pe cand Yahoo s-a rezumat sa anunte ca respecta legislatia SUA si, potrivit acesteia, autoritatile pot cere date despre un anumit individ.

Cum este posibil acest lucru?

Daca gigantii internetului neaga un acces direct la servere, atunci e posibil ca NSA pur si simplu sa se conecteze la “conducta” de informatii din apropierea centrelor de date ale companiilor cu pricina si sa copieze si sa deturneze traficul catre centrele sale subterane, unde supercomputere decripteaza totul. Pentru asta ar avea nevoie, totusi, de ajutorul unor companii precum Cisco, care produc hub-uri, routere si echipamentele de retelistica, sau al unor companii ce vand tehnologie de decriptare.

Sau ar putea sa fie o alta solutie: New York Times scrie ca se folosesc “portaluri sigure”, pe care companiile cu pricina le-au construit pentru guvern si unde depoziteaza informatii, care apoi sunt verificate de autoritati. Mai exact, se construieste un depozit separat de date iar accesarea acestuia de catre guvern se face in baza Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA). Astfel si companiile au tehnic dreptate ca nu exista legatura directa la servere dar si guvernul are acces la date.

In plus, gigantii au dreptate si cand spun ca n-au auzit de PRISM, deoarece oricine ar fi auzit tot ar fi fost obligat de lege sa nu divulge niciodata nimic…

Vanatoarea de vrajitoare

Scandalul vine dupa ce acum cateva saptamani agentia de presa Associated Press a fost “vanata” de autoritati in numele “securitatii nationale” iar presedintele Barack Obama a recunoscut implicarea IRS – Fiscul american – in supravegherea si hartuirea opozantilor politici republicani.

Si uite asa ajungem la vorba lui Scott McNeally, fost sef al Sun Microsystems: “You have zero privacy anyway. Get over it!”…

Update: Wall Street Journal scrie ca supravegherea se continua dincolo de internet si telecom, mai exact in tranzactiile cu carduri de credit, potrivit unor surse.

Update 2: The Guardian a publicat un nou slide din pachetul informatorului, unde PRISM este diferentiat de alte patru programe prin care se extrag date direct din cablurile de fibra optica. Ceea ce inseamna ca este un fel de aplicatie sau malware instalat in sistemele gigantilor IT. Ceea ce ne duce cu gandul la declaratiile lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks si fost hacker, despre Facebook, pe care o considera o “masina de spionaj”.

Update 3: Ziarul britanic prezinta informatii si despre o alta unealta care mineaza informatii din intreaga lume, numita Boundless Informant (Informatorul fara limite -nr). Numai in martie aceasta a colectat 3 miliarde de bucati informative. Per total, in acea luna, NSA a colectionat 97 de miliarde de farame de informatii din retelele lumii. Cele mai multe, 14 miliarde, provin din Iran, urmate de Pakistan (13,5 miliarde), Iordania (12,7 miliarde), Egipt (7,6 miliarde) si India (6,3 miliarde).

Sursa: The Verge
Sursa foto: www.hangthebankers.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (8)

 

  1. […] a prezentat public cu documente si dovezi activitatile extinse de supraveghere derulate de NSA, agentia devenind de facto „Big Brother”. Mai intai de toate s-a aflat ca gigantii internetului, Google, Facebook, Yahoo, Microsoft, AOL […]

  2. […] cineva ca mai exista vreo agentie care sa nu foloseasca datele colectate de NSA prin vastele sale programe de supraveghere? Ei bine, […]

  3. […] proasta e ca prin “urmarirea” asta, NSA va sti si ce cumparam si la ce ora… Sursa: The Verge Sursa foto: […]

  4. […] capacitati de spionare a retelei Xbox Live, gestionata de Microsoft. Gigantul american apare si in documentele publicate de catre Edward Snowden drept una dintre societatile care colaboreaza cu Guvernul american la o serie de programe prin care […]

  5. […] este o prima victima a revelatiilor din documentele publicate de catre Edward Snowden in aceasta vara si, culmea, este vorba de vanzari hardware, de servere si mainframe-uri, nu e vorba […]

  6. […] americana de securitate – intercepteaza vaste cantitati din traficul de date de pe internet, de la mailurile marilor furnizori precum Google, Yahoo!, Microsoft sau AOL, pana la telefoanele unor lideri mondiali, asa cum a fost cazul cancelarului german Angela Merkel […]

  7. […] Dezvaluirile vin dupa ce fix in aceasta perioada a anului trecut fostul contractor american Edward Snowden arata lumii intregi cat de extinsa este supravegherea NSA asupra internetului. […]

  8. […] din acel moment, posibilitatile sunt la fel de nelimitate ca si spionajul facut de NSA. Expunand oamenii numai la anumite tipuri de stiri sau de continut se introduce o cenzura discreta […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.