Facebook a manipulat emotiile a 600.000 de oameni

Scris de

FacebookFacebook a efectuat unul dintre cele mai mari experimente sociologice din istorie: reteaua sociala a manipulat newsfeed-ul pentru 600.000 dintre utilizatorii sai si a descoperit ca emotiile sunt contagioase si se propaga la fel ca un virus.

Pentru a-si testa ipoteza, cercetatorii au identificat 689.003 de utilizatori, vorbitori de limba engleza, si au inceput sa elimine postarile negative pentru un grup si pe cele pozitive pentru un alt grup. Potrivit studiului, aparut in Proceedings of the National Academy of Science, oamenii au tendinta de a folosi expresii pozitive atunci cand sunt expusi la mai putine postari negative, si viceversa.

Ceea ce inseamna ca nu e neaparat nevoie sa interactionezi cu un om pentru a-i influenta sau schimba starea. Cam ca atunci cand esti trist, dar fiind cu grupul de prieteni, ajungi sa te inveselesti. Doar ca de data asta totul este digital.

Studiul a fost condus de catre Adam Kramer, iar cercetatorii au aratat ca astfel de manipulare a newsfeed-ului este permisa, conform termenilor intelegerii pe care o accepti initial pentru folosirea Facebook.

Coltul analistului

Nu stiu ce credeti voi, dar mie mi se pare foarte infricosator acest experiment. Pe masura ce oamenii folosesc tot mai mult retelele sociale (Facebook, Twitter, Reddit, WeChat, Weibo, VKontakte) sau platforme digitale (Android, iTunes, ecosistemul Amazon) atunci influenta acestora in viata fiecaruia este tot mai mare.

Probabil Facebook va putea oferi in viitor companiilor posibilitatea de a „cumpara“ astfel de servicii de indulcire a perceptiei asupra vreunui brand.

Iar din acel moment posibilitatile sunt la fel de nelimitate ca si spionajul facut de NSA. Expunand oamenii numai la anumite tipuri de stiri sau de continut se introduce o cenzura discreta si se manipuleaza starea de spirit, ceea ce poate echivala cu o „spalare pe creier“. Ca in „1984“

Sursa: New Scientist
Sursa foto: The Telegraph

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.