Chrome OS va putea rula curand aplicatiile Android

Scris de

flipboard chrome osGoogle a anuntat ca dispozitivele care ruleaza sistemul de operare Chrome OS, destinat laptopurilor si calculatoarelor desktop, vor putea folosi „curand“ aplicatiile scrise pentru Android, platforma mobila a gigantului.

Anuntul a fost facut de catre Sundar Pichai, cel care conduce atat destinele Android, cat si pe cele ale Chrome, la conferinta Google I/O, pe care gigantul internetului o organizeaza anual pentru dezvoltatori.
Pe scena, Pichai a prezentat cum aplicatiile Flipboard, Evernote si Vine ruleaza pe un Chromebook in acelasi mod ca pe Android. Pichai a mai aratat ca aplicatiile se sincronizeaza intre ele prin intermediul serviciilor de cloud computing oferite de Google.
Mai mult, Google urmareste ca dezvoltatorii sa nu fie nevoiti sa modifice prea mult codul-sursa pentru a porta aplicatiile, totul trebuind sa fie fara batai de cap.

Din punct de vedere tehnic acest lucru este greu de obtinut, din moment ce Android este bazat pe ecrane tactile, iar Chrome pe tastatura si mouse. Totusi, mai nou exista chromebook-uri si cu ecran tactil, atat de la Google cat si de la Acer, iar Hewlett-Packard a anuntat deja lansarea unui laptop cu Android, ceea ce inseamna ca sistemul de operare este „copt“ pentru a functiona cu tastatura si mouse. De asemenea, atat Android cat si Chrome sunt la baza sisteme de operare Linux.

Lovitura pentru Microsoft

În acest mod Google rezolva una dintre problemele care au fost reclamate de la inceput in privinta Chrome: lipsa aplicatiilor. Daca initial, chromebook-urile se bazau numai pe browser si aplicatii web, ulterior gigantul a adaugat tot mai multe facilitati offline. De curand a anuntat si posibilitatea de rulare a programelor pentru Windows, prin virtualizare, cu ajutorul VMWare.

Anterior, BlackBerry a reusit portarea aplicatiilor Android pe platforma sa BlackBerry OS 10.

Totusi, rularea aplicatiilor native de Android deschide calea directa pentru ca Google sa atace Windows 7/Windows 8 de la Microsoft, gigantul din Redmond putand fi afectat chiar si la vanzarile suitei Office, din moment ce Google ofera deja gratuit QuickOffice.

Notificari privind apelurile primite pe mobil

Pe langa aplicatii, Pichai a mai aratat cum chromebook-ul poate fi deblocat doar prin simplul fapt ca te apropii de el cu telefonul tau Android, acesta “recunoscandu-l” nativ. Iar atunci cand cineva te suna pe smartphone sau primesti un mesaj, o notificare apare pe laptop. La fel si cand bateria telefonului e pe duca. Practic, Google unifica cele cele doua sisteme de operare prin intermediul serviciilor oferite, fara ca cele doua sa fie unul si acelasi sistem de operare. Microsoft a incercat unificarea desktopului cu platformele mobile pentru tablete in noul Windows 8 si a esuat, utilizatorii respingand noul mod in care arata sistemul de operare, cu tile-uri. Acum si Microsoft incearca sa unifice aplicatiile de pe toate sistemele salede operare.

Android pe masini, televizoare si dispozitive pret-a-porter

Alaturi de noutatile privind Chrome OS, compania a mai prezentat la Google I/O si Android Auto – destinat autoturismelor, Android TV – pentru televizoare si mediabox-uri, dar Android Wear – care vizeaza dispozitivele portabile. La acestea se adauga Android L, noua versiune pentru telefoane si tablete. Anterior, Google a anuntat si dorinta ca Android sa fie si “creierul” electrocasnicelor inteligente.

Prezentarea privind portarea aplicatiilor Android pe Chrome OS poate fi urmarita de la momentul 1:38:00 in videoclipul de mai jos.

sundar pichai flipboard chrome os

flipboard on chrome os

Sursa: Gotta be Mobile
Sursa foto: Chrome Story

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] mai multe facilitati offline pe sistemul de operare Chrome OS, iar ultimul anunt a vizat faptul ca aplicatiile Android vor putea rula curand pe aceasta platforma. Dar Microsoft si Intel lucreaza si la acest aspect: aducerea pe piata a unor notebook-uri de 300 […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.