Microsoft unifica aplicatiile si ofera gratuit Windows pentru telefoane si tablete mici
Scris de Daniel Ionascu
Microsoft a inviat si a facut o miscare de geniu: gigantul software tocmai ce a anuntat ca va oferi gratuit sistemul de operare Windows pentru smartphone-uri si tablete cu o diagonala mai mica de 9 inci.
Aceasta pare o masura luata de catre Satya Nadella, noul director al companiei, care a schimbat strategia concernului de la „Windows only“ la oferirea de software si servicii de cloud computing pe toate platformele disponibile.
Microsoft si-a dat seama ca, practic, are o cota de piata insignifianta pe segmentele de smartphone-uri si tablete si incearca sa dea un impuls producatorilor pentru a oferi gadgeturi cu propria sa platforma, dupa ce Android a ajuns sa domine cele doua zone tocmai pentru ca este oferit gratuit. Microsoft incearca sa contracareze in acest mod si sa cucereasca si „internetul lucrurilor“, dupa ce Google tocmai a anuntat initiativa Android Wear.
Chrome OS, amenintare mare
Microsoft a redus pretul licentelor cu 70% pentru o serie de producatori de PC-uri, astfel incat sa realizeze dispozitive care sa concureze mai eficient chromebook-urile oferite de Google.
De altfel, in urma cu trei ani, cand Google tocmai ce lansa Chrome OS, analistul Steve Sechrist, prezicea ca Microsoft va ajunge sa ofere gratis Windows pentru a putea sa ofere apoi alte produse alte sale, precum suita Office. Un astfel de scenariu era de domeniul SF in acel moment, mai ales ca Windows 7 abia se lansase si avea vanzari bune. Iar acum a ajuns realitate. De vina este, insa, Android, nu Chrome OS.
Pe de alta parte, cele mai vandute laptopuri din topul Amazon sunt tocmai chromebook-uri acum, iar Microsoft nu vrea sa pateasca acum in domeniul calculatoarelor acelasi lucru pe care l-a patit pe segmentul dispozitivelor mobile. Miscarea este una perfecta, deoarece Microsoft nu prea colecteaza oricum licente in aceste domenii, ba chiar primeste bani din vanzarea fiecarui gadget Android prin acordurile de licentiere semnate cu producatorii acestora.
Update la Windows 8, accent pe repararea desktopului
De asemenea, Microsoft a anuntat un nou update la Windows 8.1, care aduce inapoi meniul Start si permite pornirea calculatoarelor fara ecran tactil direct in interfata clasica, fara a mai avea vreo tangenta cu interfata moderna, cu Live Tile-uri. Acestea au fost cele mai mari probleme de dupa lansarea Windows 8, cand Microsoft a fortat utilizatorii sa treaca la o interfata tactila. Cele mai descarcate programe erau, de altfel, fix acelea care aduceau meniul Start in prim-plan.
Problema e ca primele laptopuri cu Windows 8 nu aveau ecran tactil, iar cand au aparut acestea au fost mai scumpe. In final, oamenii si-au dat seama ca nu au de ce sa foloseasca ecranul tactil pe laptopuri si desktopuri, preferand sa utilizeze tastatura si mouse-ul.
Microsoft a mai aratat si cum aplicatiile „moderne“ pot rula pe desktop in „ferestrele“ lor.
Unificarea aplicatiilor, „Sfantul Graal“ pentru Windows
Un alt anunt important il constituie unificarea aplicatiilor. Acestea vor putea rula atat pe telefoane si tablete, cat si pe laptopuri, desktopuri dar si pe Xbox One. Cu toate acestea, dezvoltatorii vor putea cere oricand bani pentru ca o aplicatie sa ruleze pe diverse gadgeturi, ceea ce nu-i o veste tocmai buna pentru utilizatori. Totusi, masura creste coerenta Windows si ajuta gigantul sa isi creasca numarul de aplicatii disponibile pe platformele mai slabe.
Anterior, Microsoft se gandea sa unifice platformele Windows RT (pentru tablete si mini-laptopuri) cu Windows Phone (pentru smartphone si phablet) deoarece ambele ruleaza pe procesoare ARM, insa utilizatorii cumparau o aplicatie pe una, dar nu o puteau folosi pe cealalta, ajungand sa le cumpere de mai multe ori.
Pe de alta parte, unificarea aplicatiilor pe toate platformele presupune ca Microsoft sa ofere dezvoltatorilor unelte puternic cu care sa faca posibil acest lucru. Si asta deoarece Widnows functioneaza atat pe arhitectura x86, cat si pe procesoare ARM. Google permite deja acest lucru pe Android.
Dupa ce a lansat zilele trecute versiunea pentru iPad a suitei Office, Microsoft a prezentat acum si o versiune optimizata la nivel tactil si pentru dispozitivele Windows.
Nu se stie, insa, cand va fi realizata unificarea aplicatiilor si nici cand va fi pusa in vanzare suita Office destinata gadgeturilor cu ecran tactil si Windows.
Cortana intra in scena pe Windows Phone 8.1
Microsoft a anuntat un update si pentru Windows Phone, care ajunge acum la versiunea 8.1. Pe langa imbunatatiri mult-asteptate la nivelul notificarilor, care acum sunt integrate in Action Center, toata lumea a asteptat lansarea Cortana. Aceasta este un asistent digital virtual care poate fi controlat prin voce, la fel ca Siri la Apple.
Numele sau vine de la unitatea de inteligenta artificiala din jocul Halo de pe Xbox.
Cortana functioneaza apeland la Bing, motorul de cautare al Microsoft.
Nokia Lumia 930, noul varf de gama
In aceeasi zi cu Microsoft, ieri Nokia a lansat doua noi telefoane Lumia, cu Windows Phone. Acestea sunt Lumia 930 – noul varf de gama, si Lumia 630 – un dispozitiv ieftin dual-SIM.
Lumia 930 are ecran de 5 inci cu rezolutie 1920 x 1080, procesor Snapdragon 800, camera PureView de 20 de megapixeli. Va costa 599 de dolari la liber, dar va aparea pe piata din iunie.
Lumia 630 are variante atat simplu, cat si dual-SIM, in vreme ce Lumia 635 va avea si LTE. Dispozitivele au ecran de 4,5 inci si vor costa sub 200 de dolari: 159 de dolari pentru varianta cu o singura cartela, 169 de dolari pentru cea dual-SIM si 189 de dolari pentru cea 4G. Va fi pus in vanzare din luna mai.
Microsoft va prelua divizia hardware a Nokia.
Etichete: Android, aplicatii, Apple, Chrome OS, Chromebook, Cortana, extern, Google, Halo, lansari, Microsoft, recomandari, Satya Nadella, Siri, sisteme de operare, stiri, video, Windows 8.1, Windows Phone 8.1, Windows RT, Xbox One
Comentarii (3)
[…] la loc de cinste. De asemenea, avem diverse sectiuni pentru radio, harti si aplicatii. De asemenea, Cortana – asistentul virtual proaspat prezentat de Microsoft pentru smartphone-urile cu sistemul sau de […]
[…] in loc programe complexe. Aici Windows RT concureaza direct cu iOS, insa Microsoft se afla acum in plin proces de unificare a Windows Phone cu Windows RT pentru tablete cu procesoare […]
[…] Microsoft aduce un concurent de renume pentru celebra caracatita Paul, care „prezicea“ si ea rezultatele Mondialului din 2010 din Africa de Sud: asistemul virtual Cortana, de pe Windows Phone. […]