Google pregateste Android TV, in locul Google TV

Scris de

android-tv-aplicatiiDupa ce a incercat „marea cu sarea“, Google revine in lumea televizoarelor inteligente prin Android TV, care nu este altceva decat o interfata special gandita pentru smart TV.

Anterior, Google s-a facut de ras in 2010 prin Google TV si a devenit tinta batjocurilor, dupa ce Eric Schmidt – presedintele gigantului online – profetea ca majoritatea televizoarelor vandute in 2012 vor sosi cu Google TV. Culmea, acesta din urma era bazat tot pe Android…

De data asta insa, Google renunta la pretentia de a dezvolta o noua platforma, ci doar reambaleaza Android cu o noua interfata, gandita special pentru televizoarele viitorului. Iar principalul atu pentru a concura eficient pentru spatiul din sufrageriile noastre nu este nici pe departe reinventarea apei calde, ci furnizarea de continut pentru streaming.

Filme, aplicatii, jocuri si control vocal

Google nu a facut niciun anunt oficial privitor la Android TV, insa The Verge a publicat o serie de capturi de ecran cu acesta din urma. Si, surpriza, Android TV seamana izbitor de mult cu interfata Amazon FireTV, un gadget proaspat lansat de catre retailerul online.
Desi tot Android este la baza, interfata este bazata pe o serie de „carduri“, asa cum apare si cea de pe televizoarele inteligente ale LG Electronics cu sistemul de operare webOS.
Dispozitivele vor fi controlate printr-o telecomanda, care va avea butoane Home (Acasa), Enter (Apasa) si Back (Inapoi). De asemenea, vor fi disponibile controllere „optionale“ pentru jocuri.
Android TV va suporta si control vocal, dar si notificari – insa Google incurajeaza dezvoltatorii de aplicatii sa nu le foloseasca decat intr-un numar limitat de cazuri.

Diferenta fata de gadgetul Amazon este ca Google vrea sa-ti recomande activ ce continut multimedia sa urmaresti prin algoritmii sai. Normal, caci Amazon vinde astfel de continut, pe cand Google recomanda pentru tertii de pe platforma sa. „Accesul la continut ar trebui sa fie simplu si magic“, se arata intr-un document Google.

Capturile de ecran arata ca vor fi prezente propriile servicii Google, precum YouTube – care tocmai se pregateste sa lanseze si un serviciu de muzica pe baza de abonament, Play Movies si Hangouts – pentru videoconferinte. De asemenea, apar si alte aplicatii, precum Vevo, Netflix, Hulu, Pandora, dar si o serie de jocuri.

„Android TV este Android optimizat pentru experienta de consum din sufragerie pe un ecran TV“, scrie Google.

Chromecast, legatura televizoarelor clasice cu internetulgoogle chromecast

Ce este ciudat e ca Google deja vinde cu foarte mare succes Chromecast – un dongle HDMI de 35 de dolari, care trasmite experienta internetului pe televizoare de pe orice fel de dispozitiv mobil, precum smartphone si tablete, dar si de pe laptopuri. Poate parea o contradictie, insa Chromecast transforma intr-un smart TV orice televizor obisnuit, pe cand Android TV va veni pe decodoarele media (set top box) sau pe televizoarele inteligente.

Anterior au aparut zvonuri ca Google insasi va produce un dispozitiv Android TV, ceea ce va transmite un mesaj ciudat pentru companiile care sprijineau pana acum platforma Google TV, precum Samsung, Sony, LG Electronics si Logitech. Pe de alta parte, Google are acest obicei de a „deschide calea“ producatorilor, pentru a le arata posibilitatile tehnice ale platformei, asa cum a facut pana acum cu gama Nexus.

Microsoft pozitioneaza Xbox 360 in lupta pentru streaming pe TV

Problema e ca, desi Google intra acum in competitie cu Apple, Amazon, Roku, are servicii mai slabe. Un raport Piper Jaffray arata ca Amazon are pentru Fire TV 41 de parteneri multimedia si 133 de jocuri, Apple TV are 31 de aplicatii si zero jocuri, in vreme ce Roku are peste 1.300 de aplicatii de streaming si 77 de jocuri.

Microsoft are deja o gama mult mai diversificata in privinta continutului de jocuri, in vreme ce Xbox 360 se vinde deja foarte ieftin si are performante multe mai bune decat gadgeturile celorlalti, fiind o consola cu grafica superioara. Xbox 360 s-a vandut deja in 80 de milioane de exemplare in lumea larga, iar cea mai ieftina consola este 249 de dolari.

android-tv-aplicatii-jocuri

android-tv-movies

Sursa: The Verge

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.