Apple se infrunta cu Amazon si Google in procesul antitrust privind cartile electronice

Scris de

Apple incearca sa dea vina pe Amazon pentru cartelul facut cu marile grupuri ce editeaza carti in SUA si pentru tentativa de a creste preturile.

Cum gigantul din Cupertino este acum in centrul procesului derulat in Manhattan, Apple incearca sa deturneze atentia catre Amazon, care detinea prin Kindle 90% din piata cartilor electronice in 2010, la momentul in care Apple a facut intelegerile cu editurile.

Ieri, avocatul Howard Heiss de la Apple l-a interogat pe Russell Grandinetti, vicepresedinte Amazon pentru continut legat de Kindle. Departamentul american de Justitie considera ca Apple si editurile au ales sa treaca la un model in care acestea din urma stabilesc pretul in locul celui in care retailerul facea preturile tocmai in momentul in care Apple voia sa elimine un avantaj puternic al competitiei.
Mai exact, prin modelul practicat, Amazon dadea cartile la 9,99 dolari bucata, pe cand pe iPad costau 14,99 dolari, ceea ce nu ar fi convenit deloc utilizatorilor.
Acum Heiss l-a intrebat pe reprezentantul rivalei cand au dorit sa treaca la modelul “de agentie”, cel impus in final de Apple. Schimbul de replici a devenit confruntational la un moment dat iar cand Heiss nu a primit raspunsurile pe care le voia, atunci l-a intrebat brusc pe Grandinetti de ce se uita intr-una la unul dintre avocatii Amazon. Sugestia era ca acesta din urma ii transmite ce sa spuna.
Judecatoarea Denise Cote a pus capat disputei dintre cei doi.

In timp ce-l interoga pe David Naggar, un director al Amazon din aprilie 2009, Heiss a aratat curtii un email trimis de la Random House, una din editurile acuzate de cartel. Datat 31 ianuarie 2010, la doar cateva zile de la lansarea iBookstore, emailul spunea ca s-a intalnit cu Naggar si ca avea un “pont” ca Amazon ar dori trecerea la modeul de agentie.
“ Asta va reimprospateaza memoria in privinta conversatiei?”, l-a intrebat Heiss pe Naggar. “Nu am spus niciodata asta”, a replicat el.

Google intra in scena si da, involuntar, o mana de ajutor Apple

Amazon a protestat foarte dur impotriva trecerii la modelul de agentie, dar a avut de ales intre asta si denuntarea contractului prin care putea vinde carti. David Shanks, directorul Penguin Group, a spus in aceasta saptamana ca atunci cand a spus celor de la Amazon de schimbarea termenilor intelegerii, acestia au “strigat, urlat si amenintat”.

Aceeasi problema si cu Google, dar in sens opus. Departamentul de Justitie l-a adus ca martor in instanta pe Thomas Turvey, director pentru parteneriate strategice in cadrul Google. Acesta a spus ca sefii celor sase mari edituri americane i-au spus ca trec la modelul de agentie deoarece Apple le-a cerut-o. Dar sub juramant, el a spus ca depozitia sa a fost compusa impreuna cu avocatul sau, asa ca nu stie exact daca el sau avocatul au scris pasajele importante. Google n-a avut niciodata o cota mare de piata pe zona e-book-urilor, exceptand pe cele scanate si fara copyright, dar Turvey a spus ca miscarea editurilor la modelul de agentie era importanta pentru afacerile Google.

Cu bratele incrucisate, Oryn Snyder, avocatul-sef al celor de Apple, l-a intrebat cine sunt directorii respectivi. Oficialul Google nu a stiu nici macar un singur nume. Apoi a trecut de la povestitul direct la faptul ca executivii editurilor au spus cuiva din echipa sa, pentru ca in final sa recunoasca ca “e posibil” sa fi spus. A fost unul dintre putinele momente cand victima era, practic, fara aparare, scrie The Verge.
Nimeni nu a comentat nimic, dar la final avocatii Apple erau numai zambete, astfel ca se stie cine era invingatorul moral in aceasta parte.

Detaliu important: toate editurile au cazut la pace cu Departamentul de Justitie, doar Apple a ales sa se judece cu autoritatile…

Sursa: The Verge
Sursa foto: www.gadgetteaser.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] Apple se pregatea sa lanseze tableta iPad si sa intre pe piata distributiei de carti electronice, la concurenta cu Amazon. In acel moment Apple a lansat iBookstore iar editurile au vazut in Apple oportunitatea de a trece […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.