Mai romani decat romanii

Scris de

“Mai romani decat romanii? De ce se indragostesc strainii de Romania?”  este un volum aparut la editura Polirom si coordonat de Sandra Pralong, doctor in Stiinte Politice si specialist in comunicare.

Coordonatoare volumului propune”o carte despre Romania, scrisa de straini, pentru ca imi doresc o alta perspectiva. (…) De ce strainii se indragostesc de Romania si romanii nu? Oare ce vad altii in noi — si in tara noastra — pe care noi nu stim sa-l dibuim; care este “acel ceva” in fata caruia noi suntem orbi dar pe care ceilalti il percep si-l apreciaza? In esenta, despre acest lucru simplu este cartea: despre motivele de a iubi Romania”.

Invitand 45 de straini care au ales sa se stabileasca in Romania, sa povesteasca cum si de ce s-au instalat aici, Sandra Pralong a constatat ca “Fiecare din ei sta acum la noi ‘de voie’, nu de nevoie… Avand nu doar tara lor, dar intreaga lume la picioare, acesti oameni au decis totusi sa se stabileasca in Romania—De ce?Raspunsurile lor par surprinzatoare, poate mai ales prin relativa lor asemanare: intr-un cuvant, motivul principal pentru care majoritatea acestor oameni traiesc la noi este ca ei vad FRUMOSUL”.

In  speranta ca fiecare dintre noi isi va pune intrebarea ”Ce inseamna sa fii roman? Este oare intamplarea nasterii in Romania, sau din parinti romani, o suficienta calificare?”,  Sandra Pralong formuleaza si un raspuns: ”Legal poate, dar sufleteste as dori ca aceasta carte sa indrazneasca a propune o definitie mai simpla si mai adevarata: sunt ‘romani’ cei care iubesc aceasta tara si pe oamenii ei! Cei care stiu sa-si manifeste iubirea prin fapte, nu prin vorbe—cei care construiesc, nu cei care distrug, cei care aduna, nu cei care dezbina, cei care se bucura, nu cei care se plang, cei care judeca singuri, nu cei care merg cu turma, cei care au curaj, nu cei al caror cap ramane plecat, cei care spun in fata, nu cei ascunsi in barfe, cei care daruiesc, nu cei care apuca, pe scurt, cei care mangaie, nu cei care lovesc!”

Facand apel o afirmatie a Presedintelui de Gaulle care spunea ca ”diferenta intre patriotism si nationalism este ca patriotismul inseamna dragoste pentru poporul tau, pe cand nationalismul inseamna ura fata de alte popoare.”,  Sandra Pralong spera ”ca aceasta carte sa ne indemne sa fim cu adevarat patrioti, nu nationalisti, caci nimic din ce nu este iubire nu poate dainui”  si ne indeamna ”Sa indraznim asadar sa iubim cu adevarat Romania—si pe noi insine!”

In ordinea cronologica a stabilirii lor in Romania, co-autorii volumului sunt: Raed Arafat, Steven van Groningen, Graham Perolls, Rupert Wolfe-Murray, Jakob Hausmann, Werner E. Stein, Alison Mutler, Michael Kammrath, Philippe Coupé, Yuexia Lushi Liu, Ian Tilling, Alexandre Eram, Tessa Dunlop, Serge R. Gonvers, Alessandro Amato, Peter Hurley, Jean Valvis, Paulin Frank Nucea, Andrew Begg, Robbert Peter Oostveen, Walid Abboud, Nancy Clayton Rice, Mbela Nzuzi, Raegan Glugosh, Paul Wood, Leslie Hawke, Pamela Roussos-Ratiu, Roberto Musneci, Joaquin Bonilla, Debbie Stowe, Laurent Couderc, Michael Schroeder, Sapta Sheel, Donald Lothrop, Wajiha Haris, Irina Budrina, Giovanna Benazzo Bassetti, Steven Borncamp, Laurent Chrzanovski, Krishna Bohat, Nicolas Triboi, Marco Ferraris, Graham Robinson, Anthonia Timmeram-Buzing, Chris Agnew.

Volumul a fost lansat in cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest, desfaşurat in perioada 29 mai – 2 iunie, in complexul Romexpo din Bucureşti. In urma bilantului realizat de organizatorii Bookfest, la standul editurii Polirom, volumul “Mai romani decat romanii? De ce se indragostesc strainii de Romania” s-a aflat pe locul 1 in topul celor mai vandute carti ale editurii.

Autor: Denise Mihalache

Sursa: Renne
Sursa foto: Renne

Etichete: , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] “Mai romani decat romanii? De ce se indragostesc strainii de Romania?”  […]

  2. anunt says:

    Voi cumpara, cu siguranta, aceasta carte!

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.