Apple este pe cale sa faca revolutie si in retail. iBeacon, arma secreta

Scris de

Apple este pe cale sa revolutioneze retailul si sa dea o lovitura puternica concurentilor precum Google si Amazon. Gigantul din Cupertino a activat ieri iBeacon, una dintre cele mai interesante facilitati ale noului sistem de operare iOS 7.

Pe scurt, acesta iti urmareste locatia atunci cand te afli intr-un Apple Store. Pana acum nimic spectaculos, fiecare aplicatie poate sa-ti urmareasca locatia. Dar aici intervine genialitatea celor de la Apple. Inginerii companiei au cuplat aceasta posibilitate software cu o serie de transmitatoare care sunt plasate in interiorul propriilor magazine, disimulate in standurile cu produse. Acestea comunica prin Bluetooth cu dispozitivele iOS si semnaleaza sistemelor prezenta exacta a utilizatorului.

Ei bine, de aici lucrurile devin interesante. Spre exemplu, imediat ce calci intr-un Apple Store esti intampinat pe ecranului iPhone-ului de o notificare personalizata. Cand stai mai mult in fata unui stand si te joci cu un dispozitiv, atunci pac!, te mai intampina o notificare care iti spune daca iti poti schimba propriul tau telefon printr-un program de buy-back derulat de Apple.

La fel si in cazul accesoriilor. Aplicatia te incurajeaza sa scanezi codurile de bare ale produselor pentru a gasi review-uri ale altor utilizatori.

Deocamdata sistemul nu trimite nicio informatie atunci cand te joci cu iMac-uri sau cu vreun MacBook Air. De asemenea, trimite prea multe mesaje de intampinare. In plus, este limitat la magazinele Apple, care joaca in propria liga din punct de vedere al designului si a modului de prezentare a produselor.

Dar este clar ca aceste probleme vor fi rezolvate curand. Si nu este greu sa ne imaginam ca noi facilitati ar putea fi adaugate aplicatiei, cum ar fi localizarea celei mai populare configuratii pentru un MacBook Pro sau cea mai apreciata carcasa de iPhone.

Coltul analistului

Si acum boom!, imaginati-va ca sistemul va fi extins la orice retailer care va dori sa foloseasca sistemul Apple. De altfel, Macy’s deja deruleaza un program limitat pentru iBeacon, in parteneriat cu Shopkick. Am putea gasi un comparator de preturi, descoperirea celui mai apropiat magazin cu cel mai mic pret, posibilitatea achizitiei produsului printr-o simpla atingere sau ar fi folosit sistemul de plati al Apple. Siri ar putea fi folosita pe post de ghid intr-un centru comercial, extragand informatii de pe internet despre caracteristicile tehnice ale unor produse inainte de a le cumpara.

De ce ar trebui sa se teama Amazon si Google

Dintr-o data, Apple va intra in alte doua sectoare: retail si publicitate. Un retailer clasic va sti exact ce cauta clientii si isi va putea organiza promotii prin notificarile trimise de iBeacon.

Daca va suna cunoscut este pentru ca aceste domenii sunt deja dominate de doi giganti: Amazon si Google. Amazon este cel mai mare retailer online al planetei si creste intr-un ritm nebun, in vreme ce Google este cel mai mare aspirator de bani de la retailerii clasici, care isi fac reclama prin motorul sau de cautare pentru a-si majora vanzarile.

Nu e greu de anticipat ca Google va adauga imediat o astfel de facilitate in Android pentru a beneficia de cota sa de piata de circa 80% la nivel mondial.

Concomitent, multe magazine vor incerca initial sa mearga pe cont propriu, integrand astfel de facilitati in aplicatiile proprii insa, in final, nu vor reusi pentru ca au nevoie de hardware (Apple) sau de sistem de operare (Google). Si asta pentru ca cele doua au informatii de prima mana despre client, pentru ca dispozitivele sunt conectate la conturile de iOS sau Android. Dar si Amazon are informatii despre cumparatorii sai, insa acestia folosesc aplicatiile sale pe alte sisteme, gadgeturile Kindle Fire nefiind prea raspandite in lume ci mai mult in SUA.

Partea proasta e ca prin “urmarirea” asta, NSA va sti si ce cumparam si la ce ora

PS: iBeacon mai spune ceva: poate fi folosit in paralel cu un ceas inteligent, asa cum se zvoneste ca ar fi iWatch. Doar ca in acest scenariu, iPhone-ul trimite notificarile catre ceas, prin Bluetooth.

Sursa: The Verge
Sursa foto: dsmtech.blogspot.com 

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.