Cele noua companii care stiu mai multe despre tine decat Google sau Facebook

Scris de

spionaj internetIntelepciunea populara spune ca Google – operatorul celui mai mare motor de cautare din lume – si Facebook – cea mai mare retea de socializare de pe mapamond, sunt companiile care stiu cele mai multe despre fiecare dintre noi.

Ei bine, nu! Brokerii de date sunt o categorie noua de companii despre care majoritatea oamenilor nici nu stiu ca exista. Iar obiectul lor de activitate il constituie colectarea si vanzarea de date personale, de regula fara consimtamantul nostru sau fara sa stim de aceasta practica. Datele in sine sunt folosite apoi sa ajute agentiile de publicitate, sa detecteze fraudele sau sa ajute la diverse alte sarcini.

Un raport recent al Federal Trade Commission (FTC) descrie industria care colecteaza date din multe surse fara ca oamenii sa stie. Principalii brokeri de date sunt Acxiom, Corelogic, Datalogix, eBureau, ID Analytics, Intelius, PeekYou, Rapleaf si Recorded Future.

Iar acestea colecteaza milioane de „repere de date“. Raportul include si o „lista reprezentativa“ care arata si ce se stocheaza.

Iar daca va uitati pe link, o sa va cruciti cat de mare este. Pe langa chestiile despre care se stia ca sunt colectate, adica nume, gen, adresa, datele de identificare a asigurarilor sociale sau medicale, exista tot felul de termeni precum: „abilitatea de a-si permite produse“, daca fumezi sau nu, daca ai arme sau nu, ce reviste citesti, unde iti petreci vacantele, ce masina ai, ce taxe platesti, ce vedeti preferi, ce filme iti plac, ce animale de companie ai, etnia, religia, marimea casei, ce conturi ai pe retelele de socializare, daca iti plac jocurile cu impuscaturi, ce marime ai la haine si multe altele…

Dezvaluirile vin dupa ce fix in aceasta perioada a anului trecut fostul contractor american Edward Snowden arata lumii intregi cat de extinsa este supravegherea NSA asupra internetului.

Nu stiu ce credeti voi, dar mie mi se pare inspaimantatoare lista. In definitiv, „1984“ nu s-a dorit sa fie un ghid…

Sursa: Quartz
Sursa foto: www.akascope.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.