Windows Phone depaseste BlackBerry si smulge cota de piata de la iPhone

Scris de

Cota de piata a iOS a scazut in cel de-al doilea trimestru chiar daca Apple si-a majorat vanzarile, iar Windows Phone a crescut puternic, ca urmare a performantelor Nokia, care a depasit BlackBerry la livrari, potrivit ultimului raport IDC.

Piata smartphone-urilor a crescut cu 51,3% comparativ cu aceeasi perioada din 2012, de la 156,2 milioane de unitati la 236 milioane. In primul trimestru a urcat cu 216,3 milioane, se mai arata in document.

Sistemul de operare Android de la Google isi cimenteaza dominatia, urcandu-si cota de la 69,1% la 79,3%. Cresterea sa se datoreaza atat lansarii varfului de gama Samsung Galaxy S4, dar si a ascensiunii puternice a celuilalt grup sud-corean, LG Electronics, alaturi de care se situeaza performantele producatorilor chinezi low-cost Huawei, ZTE si Lenovo.

iPhone 5S si iPhone 5C vor relansa curand Apple

Apple isi vede cota de piata indreptandu-se spre numere cu o singura cifra, intocmai ca pe vremea razboiului intre Mac si PC, scazand de la 16,6% la 13,25, desi volumul livrarilor a urcat cu 20%, de la 26 milioane la 31,2 milioane unitati.
Situatia nu e insa deloc tragica pentru gigantul american, deoarece e cauzata de ciclitatea iPhone. „ Avand in vedere ca nu a fost lansat niciun produs nou de la debutul iPhone 5, acum aproape un an, cota de piata a Apple a fost vulnerabila la aparitia noilor modele ale companiilor concurente. In urmatoarea perioada sunt asteptate atat un nou iPhone, cat si o noua versiune a iOS, astfel ca Apple este bine pozitionata sa recupereze din cota de piata in a doua parte a acestui an”, a declarat Ramon Llamas, director de cercetare la IDC. De asemenea, Apple este pe cale sa aduca o versiune ieftina de iPhone, numita iPhone 5C, destinata sa apere vanzarile companiei de „macelul” Android.

Windows Phone 8 vs BlackBerry 10, duel pentru irelevanta

Llamas noteaza ca Windows Phone a depasit pentru prima data livrarile BlackBerry in primele trei luni ale acestui an, iar trendul a continuat in trimestrul al doilea.
Windows Phone, platforma mobila dezvoltata de Microsoft, a inregistrat o cota de piata de 3,7% in trimestrul al doilea, in urcare de la 3,1% cu 12 luni in urma, in timp ce livrarile s-au majorat cu 77,6%, de la 4,9 milioane la 8,7 milioane de smartphone-uri. Principalul motor de crestere al Windows Phone a fost Nokia, care a generat peste 80% din vanzarile platformei Microsoft in trimestrul al doilea. Nokia a lansat recent mai multe modele de top, precum Lumia 925 sau Lumia 1020 – acesta din urma avand o camera Pureview de 41 megapixeli – cu care spera sa isi redobandeasca vechea stralucire.

Fostul lider BlackBerry isi pierde rapid din relevanta, cu o scadere puternica a cotei de piata, de la 4,9% la 2,6%, si un declin de 11,7% al vanzarilor, de la 7,7 milioane la 6,8 milioane de unitati.
Trendul a fost vizibil inca de la prezentarea rezultatelor financiare pentru cele doua companii, cand Nokia a anuntat ca a livrat 7,4 milioane de modele Lumia.

Samsung are performante fulminante, dar cota sa de piata scade

Samsung a livrat in trimestrul al doilea 73,3 milioane de smartphone-uri cu sistem Android, in urcare cu 52,7% fata de 48 milioane unitati in aceeasi perioada a anului trecut. Totusi, cota de piata a gigantului sud-coreean a scazut semnificativ in ecosistemul Android, de la 44,4% la 39,1%. Samsung a lansat deja inca de anul trecut un model Mini pentru varful sau de gama, acelasi lucru facandu-l si in acest an. Conglomeratul coreean a fost urmat insa si de catre rivalul HTC, din Taiwan, care a prezentat modelul One Mini.

Pe pozitia a doua in topul producatorilor care au adoptat platforma Google se plaseaza LG, cu 12,1 milioane de terminale livrate, volum dublu fata de trimestrul al doilea din 2012. Astfel, cota de piata a LG pe segmentul telefoanelor Android a urcat de la 5,4% la 6,5%.
Vanzarile Lenovo au urcat de 2,3 ori, de la 4,9 milioane la 11,4 milioane de smartphone-uri, compania chineza inregistrand o cota de piata de 6,1% pe piata Android.

Huawei, ZTE inchid cercul

Huawei a vandut 10,2 milioane de smartphone-uri Android in trimestrul al doilea, in urcare cu 57% fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, insa cota de piata a grupului chinez in ecosistemul Google a coborat de la 6% la 5,4%, la egalitate cu rivalul local ZTE.
Acesta a livrat tot 10,2 milioane de smartphone-uri Android, cu 59,4% mai multe fata de perioada corespunzatoare din 2012, cand a avut o cota de piata de 5,9%.

Piata smartphone-urilor se apropie rapid de saturatie in statele dezvoltate, astfel ca modelele de top, cu preturi mari si marje ridicate de profit, au un potential tot mai redus de crestere.
Principalele zone de crestere pentru producatori sunt acum pietele emergente, precum China si India, unde majoritatea consumatorilor opteaza pentru modele cu preturi mai mici.

Sursa: IDC
Sursa foto: The Verge

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] tocmai aici sufera Microsoft: sistemul de operare Windows Phone a depasit Blackberry dar este la mare distanta de Android si iOS, platforma Windows RT – destinata tabletelor, este […]

  2. […] de piata de doar 0,5% pe piata mondiala. De altfel, BlackBerry a pierdut batalia si cu Microsoft, Windows Phone fiind acum a treia platforma ca popularitate, chiar daca departe de Android de la Google si iOS de la […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.