The Guardian: Microsoft trebuie sa treaca de la Windows Phone la Android

Scris de

Noul sef al Microsoft, Satya Nadella, ar trebui sa opreasca dezvoltarea platformei Windows Phone si sa se concentreze pe Android, la care sa-si adauge propriile servicii online, potrivit unei analize publicate de catre ziarul britanic The Guardian.

Acesta sugereaza ca Microsoft trebuie sa urmeze calea deschisa de Amazon, care a bifurcat Android si si-a instalat propriile servicii web. Insasi Nokia este pe cale sa faca acelasi lucru, in ultimele luni aparand mai multe detalii pe internet cu dispozitivul “Normandy”, care ar veni cu Android. Acesta ar avea, insa o interfata schimbata, asemanatoare Windows Phone, iar serviciile de harti si de muzica ale Nokia vor inlocui oferta Google. Or, Microsoft este in curs de achizitionare a diviziei de telefoane de la Nokia.

Publicatia noteaza ca intreaga baza instalata de telefoane Windows Phone este de circa 50 de milioane de exemplare la nivel mondial, pe cand Apple are peste 500 de milioane de iPhone-uri in circulatie, iar Google aduna 800 de milioane de smartphone-uri Android. In schimb, daca sunt adunate dispozitivele Android comercializate in China, unde serviciile Android sunt interzise, s-ar ajunge la peste un miliard.

Desi Microsoft se afla pe pozitia a treia in clasamentul sistemelor de operare, gigantul din Redmond este foarte departe de competitorii sai. The Guardian arata ca, de fapt, a treia platforma o constituie dispozitivele Android din China, care folosesc alte servicii web decat cele Google. Prin integrarea Android cu serviciile sale online, Microsoft ar putea rezolva rapid problema aplicatiilor, care este “calcaiul lui Ahile” pentru Windows Phone in comparatie cu iOS si Android. In acelasi timp, gigantul s-ar putea concentra pe productia de dispozitive sofisticate din gama high-end, datorita camerelor performante ale Nokia, in timp ce Microsoft ar putea castiga o serie de aliati-surpriza.

Acestia sunt o serie de producatori mici din China, care ar dori sa se extinda in afara granitelor statului asiatic. Daca marii producatori sunt controlati de Google prin Open Handset Alliance (OHA) si nu au voie sa bifurce Android, companii precum Xiaomi, Oppo sau Meizu sunt foarte dinamice si vand mai multe telefoane decat Nokia.

Anterior, Google a fortat Acer sa anuleze lansarea unui telefon realizat cu sistemul de operare Aliyun OS de la Alibaba Group. Microsoft ar putea chiar sa “indulceasca” oferta, daca le promite producatorilor care vor trece la Androidul sau ca nu le mai percepe bani din brevetele folosite. Astfel, Microsoft ar ajunge rapid la o productie de masa.

Un alt argument pentru trecerea Microsoft la Android este ca avantajele de a avea o integrare intre desktop-tableta-smartphone nu se vad deloc intre Windows 8, Windows RT si Windows Phone, majoritatea utilizatorilor detinand terminale Android, desi au PC-uri.

Pe de alta parte, trecerea de la Windows Phone la Android nu va fi pe placul lui Bill Gates, cel mai mare actionar al companiei, membru in consiliul de administratie si consilier pe probleme de tehnologie al noului director al Microsoft… Gigantul ar putea oferi gratis Windows Phone producatorilor, insa asta nu va rezolva problema numarului sau calitatii aplicatiilor de pe platforma sa.

Zilele trecute, Steve Wozniak cerea Apple sa produca un telefon Android, care ar fi “complementar” ofertei actuale, bazate pe iOS. “Woz” a fondat Apple alaturi de Steve Jobs si Ronald Wayne.

Vom trai vremuri interesante…

Sursa: The Guardian
Sursa foto: ExtremeTech

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] Guardian scria recent ca Satya Nadella, noul sef al Microsoft, ar trebui sa lase balta Windows Phone si sa adopte Android, peste care sa isi ruleze propriile servicii web, asa cum face acum Amazon. Pe de alta parte, Ars […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.